Прочитај ми чланак

Вучић поставио Динкића за свог заменика за сарадњу са Емиратима

0

mladjan dinkich(Политика)

Влада Србије донела је решење којим је први потпредседник владе Александар Вучић именован за председника Комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима, а Млађан Динкић за заменика председника, сазнаје Танјуг.

Влада је, како Танјуг сазнаје, Динкића именовала на Вучићев предлог, а први потпредседник владе је ту тачку лично ставио на дневни ред и објаснио министрима да су Емираћани изузетно задовољни досадашњом сарадњом са Динкићем и да се они везују за људе, а не за функције.

Влада је једногласно прихватила предлог да Вучић и Динкић буду овлашћени да заједно наставе да воде сарадњу са УАЕ.

Сарадња са Емиратима је од стратешког значаја за Србију, јер се након успостављања партнерства између Етихада и Јата, из те пријатељске земље у наредном периоду очекују огромне инвестиције, а део њих је управо Динкићев тим у великој мери већ припремио.

 

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Како сазнајемо, Вучић је свој предлог образложио тиме да се пословни људи из Емирата не везују за функције, већ за особе са којима преговарају и да је због тога веома важно да Динкић остане део Владе у том сегменту.

Како је наведено у образложењу владиног решења, споразумом о сарадњи влада Србије и УАЕ од 17. фебруара предвиђено је да ће потписнице споразума основати комитет и/или поткомитете који ће се бавити темама које су предмет споразума или другим темама о којима ће се две стране споразумети.

Задатак комитета би био утврди циљеве и начине успостављања сарадње са надлежним органима и институцијама УАЕ и предложи предузимање активности за привлачење и финансирање инестиционих пројеката и других пројеката од значаја за унапређење привреде Србије, а нарочито у областима одбране, пољопривреде, енергетике, телекомуникација и саобраћаја.

Задатак комитета је и да координира рад радних група за сарадњу основаних за све области из споразума, да координира рад јединица за управљање пројектима, да прати и координира све активности и степен реализације по потписаним појединачним уговорима који проистичу из споразума, а нарочито потписаних уговора из области ваздушног саобраћаја.

Комитет ће обавештавати владу о степену реализације и преузетим активностима.

Вучић се данас на седници Главног одбора СНС-а захвалио УРС-у на довођењу неких страних компанија у Србију.