Прочитај ми чланак

Вучић поручује да ће победити кад хоће, па хоће ли у априлу?

0

Победићу вас кад ја хоћу - између осталог и то је опозицији поручио премијер Александар Вучић, у јеку приче о могућности да се, поред председничких, одрже и парламентарни избори. Опозиција одговара да је манир ове Владе да друштво држи у перманентној кампањи, али и да су спремни да му се удружени супротставе.

vucic-dacic-n1

Што су председнички избори ближи, то о њима мање знамо. А уместо кандидата – на видику су, изгледа, ванредни парламентарни избори.

“Ја сам поштен човек и чист као суза и зато вас побеђујем и побеђиваћу вас докле год то ја будем хтео”, поручио је премијер Александар Вучић посланицима опозиције у уторак у Скупштини Србије.

Посланик Двери Бошко Обрадовић, коме је ова изјава премијера била упућена, каже да би Вучић могао и те како да се изненади исходом избора.

“Јер ако је то само идеја – да се избори распишу, да они који ти се не свиђају у Скупштини буду избачени из ње, тако што ћеш да водиш кампање против њих, да бију жене, да су криминалци, да су плаћеници не знам кога, у реду је, спремни смо и на ту врсту борбе, али мислим да ће му се овога пута та врста експеримента обити о главу”, оцењује Обрадовић.

Чему парламентарни избори ако нам иде тако добро као што премијер тврди, пита се опозиција, а опет, кажу, нису ни изненађени. Демократе чекају. Одлука о парламентарним изборима, каже председник странке Драган Шутановац, утицаће и на њихову одлуку о заједничком председничком кандидату.

“Свакако мислим да је Саша Јанковић квалитетан кандидат, али желимо пре свега да кандидујемо политику. Овде није тема личност. Желимо да покажемо да ДС постоји 27 година зато што има континуитет исте политике”, рекао је Шутановац. На питање Н1 да ли би ДС могла да стане иза Јанковића, кратко је одговорио: “Договорићемо се”.

Председник Нове странке Зоран Живковић има и конкретан предлог за договор опозиције.

“Ако буду избори за председника, за парламент и за град Београд, да кандидат проевропске опозиције за председника буде Саша Јанковић, а да се Доста је било и Демократска странка договоре ко ће да да кандидата за председника Владе Србије, а ко за градоначелника Београда”, предлаже Живковић.

На окупљање око заједничке изборне платформе позива и Доста је било. Убеђени су да се премијер боји председничких и београдских избора јер, тврде, нема добре кандидате који могу самостално да успеју.

“Зна и да му популарност пада и да ће освојити мање гласова и посланичких мандата него на априлским изборима. (…) Зна и да што дуже буде чекао да ће освојити мање гласова. Зато му се и жури”, оцењују из покрета Доста је било.

Време је да се с приче о заједничком кандидату, пређе на разговор о заједничкој листи, сматрају и у СДС-у. Према речима посланика те странке Марка Ђуришића, рачунају на грађане које су сви заједно својевремено разочарали.

“Мислим да треба да им пошаљемо сигнал да смо сазрели, схватили нешто и научили из грешака које смо правили и да на ове изборе идемо, не са намером да преживимо, него с намером да победимо”, истиче он.

Прича о парламентарним изборима, верује опозиција, није само порука њима, већ и Вучићевим коалиционим партнерима да се под а) забрину за своје фотеље или да под б) подрже председничког кандидата ког одреди Вучић.