Прочитај ми чланак

Вучић поново шири панику: “Неће бити хране, доћи ће до велике незапослености”

0

Председник Србије Александар Вучић прешао је своју границу дизања панике у изјавама данас рекавши између осталог предстоје јесен и зима са много проблема, пре свега финансијских, а можда и других. Казао је да неће бити довољно хране, чак и у Европи и да додао се очекују велике промене у многим земљама.

Он је рекао да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном, којем је данас уручио орден Републике Србије, разговорао о о томе ко ће у економском смислу преживети наредних шест месеци, који су , како је навео одлучујући.

FOTO: Printscreen

„Разговарали смо о предстојећој јесени и зими, Орбан сматра, као што сам и ја рекао, да ће наредних шест месеци бити одлучујући, ко ће да преживи у економском смислу речи“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да је крајем јуна ЕУ укинула лимите за државну помоћ привреди, што значи да ће Немачка, која је већ помогла своје компаније са 60 милијарди евра, издржати све.

„Домаћинства ће живети теже, али суштина је чије ће компаније и привреда преживети. Немачка ће на то бацати паре. Њихов јавни дуг је сада 2.480 милијарди евра, а иако се задуже за даљих 1.000 милијарди евра остаће испод 100 одсто од БДП-а“, указао је он у интервјуу за ТВ Пинк.

“Биће тешко за мале земље”

Вучић је рекао да би поред Немачке и Француска и Шпанија, као велике земље, могле преживети тешко време, док ће за мале земље бити тешко.

„Доћи ће до велике незапослености, јер ће фирме које не добијају подршку губити посао. То је велика опасност за нас, и све друге мале земље. Зато тражимо и гледамо како да држимо ниске цене енергената“, нагласио је он.

Вучић је казао да није питање да ли ће да преживе те фирме, јер неће банкротирати, али немају бизнис-случај за наставак пословања, што је опасност по радна места.

Вучић је истакао да због тога гледа како да се сачува ниска стопа незапослености коју има Србија и одговарајуће мере.

С тим у вези је поменуо разматрање повезивања са мађарском електромрежом, али и увоз струје када Мађари заврше нуклеарну електрану ПАКС 2 у којем би могли имати и део наших акција, да будемо делимични власници, као што би и они могли бити у нашим компанијама.

Пренео је да је са Кинезима договорен увоз два милиона тона индонежанског угља, с чим се већ креће, али Дунав због ниског водостаја прави проблеме.

„Уз много проблема успећемо све да решимо. Предстоји свакако јесен и зима са много проблема, пре свега финансијских и видећемо које друге. Важно да радимо и боримо се, а имамо и много политичких проблема око КиМ“, указао је он.

Вучић је указао и на велики притисак с којим је суочена наша земља, наводећи писање, како је рекао – најлажљивијег британског „Гардијана“ који пушта слике и пише о повезаности са Русијом, а све са циљем даљег вођења хибридног рата против Србије и уништавања наших ресурса.

„Добро је да имате пријатеља у окружењу, што се будемо више спајали и будемо ближи биће лакше“, додао је он.

Казао је да га је звао македонски премијер Дмитар Ковачевски који жели неки договор око струје.

“Неће бити хране, то изазива нервозу свуда”

Упозорио је да ће бити несташице хране.

Пренео је да је једна афричка земља упутила упит за откуп намирница из Србије у вредности од 600 милиона долара, а једна друга у вредности од 400 милиона долара.

„Храну сви хоће да купе, морамо да видимо шта како сачувати“, нагласио је Вучић.

Рекао је да када се покушају замрзнути цене да не буду високе, чим се то уради трговци и део финалних произвођача, прерађивача се договара како мање да испоручује па имате несташице.

Када буду одмрзнуте цене биће свега, али, упозорава, то неће трајати довека, јер неће бити довољно хране, чак и у Европи.

„То изазива превелику нервозу свуда. Очекујте промене у многим државама, ускоро у Италији, па ће бити на много других места. Народ тешко трпи последице рата у Украјини, а сада више није само тамо рат, већ постоје сукоби и између Јерменије и Азербејџана, Киргизије и Таџикистана, а тензије између Турске и Грчке су велике, а и код нас на Западном Балкану нису мале“, указао је он.

“И цена струје може да скочи вишеструко”

Ствари се, каже, компликују и биће компликовани и на седници Савета ЕУ, на којој ће се расправљати о успостављању максимума цене гаса за Русе.

„Ако донесу такву одлуку у ЕУ онда Руси могу да донесу одлуку да искључе гас за Европу, те га онда више неће бити и сви ће се смрзавати. Цена струје са данашњих 400 евра по мегават сати скочиће вишеструко“, објаснио је он.

Пренео је да је мађарске пријатеље замолио да помогну и Републици Српској.

На питање колико је важно да постоји разумевање Србије и Мађарске у овако тешком тренутку, Вучић је констатовао да је то важно, јер је Будимпешти веома тешко, а Београду још теже, али да је тако, јер се ми налазимо на најлепшем месту на свету, али на раскрсници путева.

“Београд је увек био на ветромерини, на мети свих освајача и свих осталих. Логично је да се не налазимо у лакој позицији, али морамо да радимо. Зато ми је жао што око ситнице нисмо успели да се постигнемо консензус у парламенту, али важно је да на крају направимо добар резултат за наш народ”, рекао је Вучић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!