Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Појави се троје, четворо или осам да потпишу против

0

Председник Србије Александар Вучић веома је задовољан разговорима у америчком Конгресу.

Он је најавио знатно организованији и офанзивнији наступ Србије и промоцију њене политике у Вашингтону.

Вучић је, након разговора са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, као и са копредседавајућим Српског конгресног кокуса, конгресменима Тедом Пумом и Емануелом Кливером пренео новинарима да се, коначно, у Конгресу све боље говори у Србији.

Упркос „смицалицама, па и подвалама“ разних лобиста који раде за неке друге, није више баш тако лако натерати људе да потпишу нешто против Србије, констатовао је.

– Може да се појави троје, четворо или осам људи да потпишу нешто против Србије, али је све већи број оних који поштују Србију и разумеју значај наше земље и желе најбоље могуће односе САД и Србије – казао је председник Вучић.

 

Сенатори: Нема решења без Београда,Вучић може бити тај лидер

Амерички сенатори Рон Џонсон и Крис Марфи истакли су данас да је став Вашингтона да отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда, а да је председник Србије Александар Вучић у позицији да буде тај лидер.

Сенатори су, након састанка са председником Србије, истакли да у Вашингтону одлично разумеју колико је важно да САД, Србија и ЕУ ојачају сарадњу.

Сенатор из Винсконсина, републиканац, Џонсон рекао је да је председник Србије указао на дугу историју односа две земље, савеза, пријатељства.

– Имали смо у прошлости успоне и падове у односима. Овакви састанци су јако добри и треба да се одржавају. Управо је оно што треба да се ради да дођете у САД, изнете ваше ставове И искажете добру вољу за сарадњу – казао је он.

Сенатор из Конектиката, демократа, Марфи, рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа И републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије.

– Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. А Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо – нагласио је Марфи.

Он је поновио да и демократе и републиканци подржавају снажније односе две земље.

 

Са конгресменима је, каже, разговарао пре свега о нашој политичкој и економској будућности, односима са Русијом, као и о нашој жељи да сачувамо независност и војну неутралност.

– Са нашом економијом и њеном путањом сви су задовољни – пренео је Вучић и истакао да му се чини да је успео многе ствари да разјасни у тим разговорима.

Ипак, каже, морамо бити много ангажованији:

– Морамо много више енергије да уложимо у представљање наших ставова у Вашингтону и нашу борбу. Сви имају своје агенције. Саудијска Арабија има чак девет агенција које раде за њу, милијарде уложене у америчку производњу. Ајде онда донесите одлуку која иде против Саудијаца. Емирати имају две агенције. Ми толики новац немамо, али ћемо у будућности морати нешто да урадимо, јер се о много чему одлучује овде у Вашингтону – рекао је.

Такође, приметио је, морамо да имамо још озбиљније организовану Амбасаду и више људи који би радили на тим пословима.

Казао је да је дошао у САД да направимо боље односе са Америком и уверен је да ће се то и догодити.

– Без бољих односа са Америком, тешко да можемо да направимо много тога и у Европи, тешко и да будемо економски на чврстом економском путу. И то ћемо сигурно успети да урадимо – закључио је Вучић.