Прочитај ми чланак

Вучић објавио рат десници: „Пуца“ се са плаката и графита

0

Графити и плакати с увредљивим порукама намењеним председници Српске странке Заветници Милици Ђурђевић Стаменковски, лидерима Двери Бошку Обрадовићу и Новог ДСС Милошу Јовановићу, осванули су у Београду, након прошлонедељне “премијере” у Новом Саду. Ни они, а ни остали саговорници новина “Нова” немају сумње да иза тога стоји СНС и да има везе с рејтингом.

Посланици четири парламентарне странке деснице – Двери, Српска странка Заветници, Нова Демократска странка Србије и Покрет обнове краљевине Србије, затражили су недавно од председника Србије Александра Вучића да поднесе оставку у року од неколико дана јер је, како су навели, прихватио француско-немачки план за косовско питање.

Уследили су графити и поруке “Милош Француз” и Милица лажљивица”, као и плакати плаката на којима се Обрадовић, Јовановић и Ђурђевић Стаменковски доводе у везу са ослобађањем актуелног косовског премијера Аљбина Куртија.

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски за новине “Нова” овим поводом каже да је пре свега неколико дана упозорила да ће генератор политичког и пропагандног насиља своје јуришнике послати да им пред кућама и улазима цртају мете и исписују графите.

“Заправо, Српска напредна странка исписује свој крај. Свесни су да грађани препознају државотворну опозицију као прву добро и озбиљно организовану алтернативу овој власти.

Очај и хистерија због пада рејтинга претворили су се у даноноћну и беспризорну хајку против лидера државотворне опозиције. Александар Вучић све време полемише са тачкама из прошлости, покушавају да нас, као младе политичаре, повеже са догађајима који су се одвијали пре више од две деценије. Када је ослобођен Курти имала сам једва 11 година, али су Јованов, Бакарец, Шормаз били поодавно политички стасали, баш као играчи из Вучићевог пропратног фолклора, Чеда Јовановић и Ненад Чанак”, каже Ђурђевић и закључује:

Покрет Двери позвао је институције да хитно реагују и открију налогодавце ове кампање.

„На годишњицу убиства премијера, Србије је осванула облепљена новим политичким метама овог режима. Графити мржње и увредљиви плакати против Обрадовића, Ђурђевић Стаменковски и Јовановића кукавички су чин уставорушитеља Србије и опробан рецепт угрожавање безбедности опозиционих лидера“, наводи се у саопштењу.

Истиче се и да фотомонтаже и лажи не могу сакрити да је Вучић са менторима „одлучио да преда Косово и Метохију“.

Све би то, некако, могла да објасни и изјава бившег председника Демократске странке Бојана Пајтића за новине “Нова”. Он је рекао да у овом тренутку председник Србије Александар Вучић води две кампање. Једна је званична и односи се „на покушај да увери грађане да није прихватио независност Косова”, а друга је “прљава и усмерена против функционера странака десне опозиције.

“Будући да му опасност сада прети с десна, јер, десна опозиција сада може да му узме гласове“, рекао је Пајтић.

Међутим, директор Центра за практичну политику Драган Поповић не мисли тако.

“Највероватнији осумњичени за ове поруке упућене лидерима деснице свакако јесте СНС. Међутим, не верујем да се Вучић нити боји нити бори против деснице. У питању је, према мом мишљењу нешто сасвим друго. Вучић од самог старта жели да се представи као државник који упркос огромним притисцима и тешким условима дониси мир и стабилност. Али пре тога мора да измисли те тешке услове, а сад жели да створи утисак да му та страшна опасност долази с десна и то због Косова”, наводи Поповић за новине “Нова”

Сматра да и једнима и другима одговара да се прича о томе.

“Десници је то тренутно једина тема, а Вучићу је важно да се прича о Косову да се не би причало о сиромаштву, ценама, тужитељкама… Поред тога, њему је неопходно да убеди Запад да му прети велика опасност због потписивања Европског плана за Косово, а за то му је потребно да ојача десницу. А ово је један од начина за то”, наводи Поповић.