Прочитај ми чланак

Вучић о Палми, Вељи Невољи, Дољевцу а највише – о себи

0

Председник Александар Вучић је у претпразничном интервјуу за "Блиц" дао опширну анализу практично свих актуелних друштвених феномена: од опозиционог дијалога до бројних афера. Посебно су интересантни делови у којима - говорећи о борби против криминала - председник понајвише говори - о себи.

„Никад нисам украо паре, нисам попио кафу, запалио цигарету, пробао или видео дрогу“.

Овим речима председник говори за „Блиц“ о спорна два минута снимка са наплатне рампе Дољевац, коментаришући информацију да спрони део снимка који недостаје поседује Дијана Хркаловић.

„Па какве везе то има са мном? И да су нестала та два минута, то има везе са Дијаном Хркаловић, не са мном. Јер сам ја њих питао да они мени дају информације, не ја њима. Никад у животу не бих заштитио ниједног убицу. Никад нисам украо паре, нисам попио кафу, запалио цигарету, пробао или видео дрогу. Док сам ишао на утакмице, тукао сам се са онима који су дували лепак или пробали траву, то сви знају“, рекао је председник у интервјуу.

Вучић је, поред тога, говорио и о другим актуелним темама попут случаја Палма, Вељка Беливука, Небојши Стефановићу, о информацији да ће се променити законска регулатива која се односи на канабис…

О Стефановићу

Да ли знате ко је наредио ваше прислушкивање?

– Да, знам, а на надлежним органима је да утврде. То је ствар институција, постоје ту и теже ствари, веровали или не, од прислушкивања шефа државе. И није реч ни о каквом фемкању, ни о фолирању, нити о томе да вас је неко ухватио да разговарате с људима с оне стране закона. Ни против једног лица с којим сам разговарао није подигнута ни кривична ни прекршајна пријава.

Од кога сте добили информацију да сте прислушкивани?

– Од људи из полиције који су ми донели моје прислушкиване разговоре. Реч је о њиховим међусобним односима.

На питање да ли председника брине сукоб у Министарству унутрашњих послова, он је казао да га не брине, чиме није негирао постојање конфликта унутар највећег министарства, већ да је „сада све чисто“.

„Не брине ме. Сад је све то чисто, јасно, полиција ради свој посао и, погледајте, већ три или четири месеца нисмо имали ниједно мафијашко убиство, што је готово невероватно за земљу од седам милиона становника“, рекао је Вучић.

На питање новинарке да ли је „све чисто“ од промене минстра, Вучић је ипак „повукао ручну“ и казао да не може на такав начин да говори, али да су ствари разјашњење, те да „нема више дуализма и покушаја да људи раде нешто што им није посао“.

Који су то људи који су радили ван оквира својих овлашћења и пословних обавеза, председник није појаснио, а такође нисмо сазнали ни какви су то послови у питању.

Упитан да прокоментарише своју изјаву да Небојши Стефановићу замера „објективну одговорност“, а да је затим пребачен у Министарство одбране, Вучић јасно каже да Стефановић није пребачен, већ да је то био председников избор.

А онда је још једном однос са министром Стефановићем и његове поступке премерио као на ваги и искористио џокер „демократе“.

– Не можете да се понашате као да не памтите било шта добро што је неко урадио, а да памтите све лоше. Да ли сам му замерио, јесам, и рекао сам му у лице. Да ли је радио многе добре ствари, такође јесте, тако да човек мора да разуме да људи у политици не треба да се обрачунавају као ови из Демократске странке, то није демократски, већ показује каква је њихова природа и како би водили земљу.

На питање да ли ће се ова афера завршити на хапшењу неколико нижих чиновника или ће одговарати стварни кривци, Вучић је казао да је „готово сигуран да ће сви одговарати, али то је питање поса за институције, за тужиоца“.

То што до сада немамо расплет, каже, не брине га, јер зна да људи раде свој посао.

„Увек ту имате чекања, потврде, форензику, чуда… Још није подигнута оптужница ни против Беливукове групе, многи би рекли како нема доказа, наслушао сам се тога. Не само да имају доказе, имају их много, али желе да направе оптужни предлог на најбољи начин“.

О прислушкивању

Тврдите да нисте били на вези са људима из криминалног миљеа, па да сте тако доспели и ви на мере?

„Они не смеју мене да слушају без обзира на то с ким разговарам, то јасно стоји у закону. Ту секунду када чују мој глас њихова обавеза је да прекину. Они су у обавези да ме чувају, да брину о мојој безбедности, да ме упозоре после тога и да кажу „тај је овакав или онакав“, а не да неко ради беле нон пејпере без заглавља, без ичега, и чита то. А поготово не да људе који нису ималу везе ни са чим криминалним означе као екстремистичке групе.

Тако су ме некад слушали због Ђуке, због Весића. У ствари ја сам био мета, то је било у време ДОС-а. Данас раде исто. Нашли су дечака из нашег општинског одбора Вождовац, напишу да је екстремиста, за другог кажу слушају га због дроге. А они немају везе с тим. Једва чекам да их похапсе и да то покажу. На тај начин су слушали неког другог из моје породице. Смешни су са причама како ја нешто кријем. Да су имали шта да покажу, то би урадили. Чули сте снимак с Вацићем: „Еј, где си, ај здраво“. То је крунски доказ за шта?

Не плашим се ничега, објавите све што имате, мене не покушавајте да уцењујете и рекетирате. То су приче за малу децу. Полазе од себе. Не разумеју одговорност председничког положаја. Не разумеју да ви увек имате више људи око себе који воде белешке где сте, куда се крећете. Не могу да измислим, то се зна. Зато су ми око породице измишљали различите ствари.

О Бабићу, Крушику, Јовањици

На питање о томе да је превише афера, попут Бабића и „Крушика“, председник је питао: „Шта Бабић“, а појашњење да се то тиче два минута спорног снимка са наплатне рампе и да је упркос томе дошло до пресуде, председник је замолио да се за то обрати полицији.

„Молим вас питајте полицију, немојте мене. Ја знам шта су мени показали. Стварно мислите да је неко луд да штити неког Бабића, да је Бабић неком важан по том питању? Је л’ мислите да је тај човек луд да пусти да буде осуђен на дугогодишњу робију уместо Бабића?! Молим вас…“, рекао је председник и поново прећутно потврдио да је, ипак, видео спорни снимак са рампе.

На констатацију да је превише афера, попут „прислушкивања“, „Крушика“ и Јовањице, председник је питао: „Шта је проблем с Јовањицом?“, а на појашњењеда поступак тече али да је реч о огромној афери, председник је још једном питао: „Али, шта је проблем?“. На још ближе објашњење да је проблем што уопштепостоји и што нешто тако великих размера није могло без помоћи државе, председник се са тим коначно сложио.

„Очигедно да није могло, то сам рекао први дан, очигледно су ту људи из различитих структура били уплетени. У неким земљама у окружењу то је све легално. Поносан сам што је код нас нелегално“, рекао је Вучић.

Постоји тврдња да се то радило пошто се знало да ће марихуана бити озакоњена, декриминализована…

„То су глупости. Неће бити озакоњена, неће бити декриминализована. Не само да није декриминализовано него ћемо још жешће да кажњавамо. То је лаж. Ни у Бриселу нису знали шта да ми кажу када сам питао шта је спорно око Јовањице. Говорили су да се Андреј (Вучић) чуо с тим Колувијом. Никад у животу се није чуо с тим човеком. Немам појма ко су ти људи. То што сте ви навели показује сву дубину наше политичке несреће“, рекао је председник, а затим воду потпуно неочекивано, преусмерио на своју воденицу:

„Лаж је да се бавим дрогом зато што ће бити декриминализована! Дрогом? Све је засновано на лажима, ноторним.“

На констатацију да ћемо тек видети да ли ће бити опструкције током судском поступка, председник је казао да се годину и по дана од лажи и бесмислица.

„Андреј је добио на суду. Кажу, Колувија је био у делегацији пословних људи. Не одлучујем ја о томе, него председник Привредне коморе.“

Јесте ли њега питали ко је?

– Био је успешан привредник, куповали сте његове производе. Да није био у делегацији, питали бисте зашто није. Кроз овај пример сам желео да вам покажем како се праве афере. Ако сте ви, који нисте склони теоријама завере, поверовали у причу о декриминализацији, онда могу да помислим колико је оних који су томе склони и који могу да се поведу тим теоријама, које су најсрамотније смишљене.

Више није важно шта је истина, шта није. Овде је могуће да вам доказани силеџија Драган Ђилас, кога пријављују жена, таст и ташта за насиље, води кампању о насилништву над женама. Доказани силеџија! А он каже да је било у афекту. Па како у афекту, троје људи га у истом дану пријављује, какав је то афекат? Па каже, хајка је. А он води хајку против свих.

О Палми

Је л’ вам проблем што сте у коалицији с Палмом коме се озбиљне оптужбе стављају на терет?

– Проблем би ми био и тај проблем бих решио одмах уколико се покаже да је то тачно. С таквим људима нећу да седим, нећу да их видим, а не да будем у коалицији. Ја имам женско дете, не пада ми на памет да седим с таквим људима. А замислите да седим с оним који ми туче ћерку, па мене, па мајку моје ћерке. Они би хтели да воде земљу. Ово што сам вам рекао нису чампрас дивани, трачеви, то су признања њихова у полицији. Ако институције потврде да је Палма нешто урадио, нећу да га видим. Али, да верујем силеџији и оној (Мариника Тепић, прим. нов.) која је код њега запослена, не пада ми на памет.

Јесте ли чули за приче да ваши сарадници имају дискредитујуће информације о вама, па зато не можете неке од њих да смените?

– Које информације?

Новинарка је појаснила да је „прочитала негде“ да Хркаловићева има два минута снимка са рампе, на шта је председник питао: „Па, какве везе то има са мном“.

Дијана Хркаловић, феномен Хркаловић, емисија Међу нама, Медју намаФото: Нова С
– Па какве везе то има са мном? И да су нестала та два минута, то има везе са Дијаном Хркаловић, не са мном. Јер сам ја њих питао да они мени дају информације, не ја њима. Никад у животу не бих заштитио ниједног убицу. Никад нисам украо паре, нисам попио кафу, запалио цигарету, пробао или видео дрогу. Док сам ишао на утакмице, тукао сам се са онима који су дували лепак или пробали траву, то сви знају.

Има ли доказа против Веље Невоље и његове групе? Или може да се деси да заврши на слободи?

– Мислим да би то што сте рекли била научна фантастика.

За колико убистава се терети?

– То морате да питате тужилаштво. Они су много, много, много људи побили. Могу да вам откријем да су мајци једног од убијених слали слике масакрираног и осакаћеног сина. Да имате у виду о каквим је монструмима реч.

Осећате ли део одговорности што је та група ојачала у време ваше власти?

– У време наше власти су сви похапшени. Увек ћете да имате људе који се баве најтежим криминалним пословима, посебно наркотицима. Оба клана су увезена из Црне Горе, имају своје вође. Један главни међу „кавчанима“, који се не крије, јесте Звицер, „шкаљарци“ имају свог. А сви имају свог највишег шефа и сви су дошли из Црне Горе. Није важно да ли су локално овде. Организација цела, паре, логистика, све је из Црне Горе.

Међутим, ови су били толико монструозни да је требало раније с њима се обрачунати, али сам задовољан да је с успехом то урађено и поносан сам на чињеницу да је Београд данас један од најбезбеднијих градова у Европи.

Да ли долазе до вас процене „Вучића неће срушити опозиција, срушиће га његови“?

– Не само да немам никакав страх, можете да ме срушите кад год хоћете. Поставља се питање шта је моје наслеђе. Моје наслеђе су веће плате, највеће у историји Србије. Знате ли када су пензије биле веће? Не знате. Моје наслеђе су више путева за годину дана него за читав период од ‘45. до 2012, више пруга, највише болница и клиничких центара у историји, музеја, градићемо концертне дворане…