Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О КОСОВУ: Да видимо прво шта нуде, а сигурно нећемо бити срећни

0

Председник Србије Александар Вучиц́ изјавио је данас да Британци, Американци, Французи и сви други који су признали такозвану независност Косова вец́ дуго времена раде на томе да се на СБ УН не разговара о КиМ, али је указао на изјаву генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је осудио понашање косовске полиције према Марку Ђуриц́у.

Вучиц́ је одговарајуц́и на питања новинара у вези најава да би Британија, када дође на место председавајуц́ег СБ УН, могла да тражи затворене седнице о КиМ или да њих не буде у садашњој форми, навео да неке земље из свог угла мисле да су посао завршиле.

У сваком случају, рекао је Вучиц́, од Русије очекује отворену подршку по том питању.

Како је оценио, Гутереш је показао да је заслужио да буде на челу УН својом непристрашношц́у и одговорношц́у и подвукао да је то важна вест јер је заиста осудио понашање косовске полиције и допринео разрешењу свега што се десило Косовској Митровици.

Наша позиција није лака, али наставиц́ермо да се боримо, нагалсио је Вучиц́.

– Пред нама је период од наредних неколко месеци који ц́е бити свакако одлучујуц́и и биц́е тежак за нашу земљу и народ – упозорио је Вучиц́.

Како је рекао, очекује такође и велике и значајне притиске, истакао да ц́емо покушати да дођемо до кромпромисног решења, али се, каже, плаши да „многи у свету као компромис виде оно што је њихова воља и одлука“.

– На нама је да не доносимо одлуке на пречац, рекао је Вучиц́ и додао да ц́емо видети шта се српском народу нуди, да ц́емо то сагледати и онда доносити одкуке важне за будуц́ност нашег народа, свакако самостално – истакао је, као и до сада.

– Да ц́емо бити много срец́ни, свакако нец́емо – приметио је Вучиц́.