Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О АФЕРИ „РУСКИ ШПИЈУН“: Ако Руси имају шта да нам замере, волео бих да чујем

0

Вучић је навео да ће Србија „увек штитити своју самосталност“ али да верује у пријатељство с Русијом.

© Sputnik/ Алексей Дружинин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, да је што се њега тиче, афера с руским обавештајцем у Србији затворена још после његовог разговора с амбасадором Александром Боцан-Харченком.

„Савест нам је чиста и уверен сам да ћемо наставити развој најбољих односа. Ако Руси имају шта да нам замере, волео бих да то чујем“, рекао је Вучић у Сочију, где ће се сутра састати с руским председником Владимиром Путином.

Вучић је навео да ће Србија „увек штитити своју самосталност“ али да верује у пријатељство с Русијом.

Према његовим речима, теме разговора с Путином ће бити Косово, регионална питања али и политичка ситуација у Европи и свету, као и билатерална сарадња после потписивања споразума Србије и Евроазијске економске уније.

Вучић је навео да је трговинска размена с Русијом већа него прошле године јер купујемо више енергената пошто економија расте.

На питање новинара о балансирању у спољној политици, пошто ће након сусрета с Путином разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Вучић је рекао да се не ради о балансирању.

„Ми имамо свој европски пут, нисмо несврстани, али имамо пут суверене и независне државе“, изјавио је председник Србије.

Вучић је изјавио и да испоруку руских хеликоптера Ми-35 пре рока, види као пружену руку Србији.

Наводећи да ти хеликоптери спадају у „најбоље на свету“, Вучић је казао да је реч о „страховито моћним машинама“ које су „фантастично“ наоружане“.

„Руска страна их је испоручила пре рока, за шта сам им изузетно захвалан. То видим као пружену руку Србији пред посету Сочију“, казао је Вучић за РТС у Сочију уочи сутрашњег састанка са Путином.

Председник Србије је најавио да ће нови хеликоптери Војске Србије бити представљени грађанима у наредних неколико дана.

„Србија је све снажнија. Имали смо три или четири велика хеликоптера Ми-8 и Ми-17 и неколико Газела а данас имамо четири-пет пута већу хеликоптерску флоту него пре пар година. Поред хеликоптера из Русије, стигла су недавно и два Ербаса из Европе. Ми то радимо из превентивних разлога, да би одвратили сваког од покушаја да угрози Србију“, додао је Вучић.

Србија је прошле године наручила од Русије четири хеликоптера Ми-35М који су на батајнички аеродром јуче допремљени транспортним авионом Ан-124.