Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Немам никакве везе са неемитовањем Утиска недеље

0

Deutsche Welle Vucic

Премијер Србије Александар Вучић одбацио је вечерас оптужбе да је на било који начин одговоран за скидање Утиска недеље са програмске шеме телевизије Б92.

„Ћутао сам 25 дана, нисам реч изговорио, пустио сам да говоре најружније и најлошије ствари о мени….Сад питам и вас и Европу – ко је својевремено продао Б92, да ли сам га ја продао, да ли сам ја узео новац, у чије време је продат, ко је посредовао, да ли Ђилас, Шапер, не знам која од тих агенција…“, запитао је Вучић у емисији Теšшка реч на телевизији Пинк.

Он је такође упитао ко је купио Б92, да ли је „Србин из СНС куповао ту телевизију или човек из ЕУ“.

„Купио је човек из ЕУ, питајте њега да ли му се нека емисија свиђа или не. Да ли тражите од мене да питам некога да врати ту емисију на Б92 или да зовем оне на РТС да је емитују како бих показао да имам утицај. Е, па, нећу“, рекао је Вучић.

Он је, на опаску водитеља да се у медијима наводи да се питање Утиска недеље помиње у Извештају Европске комисије о напретку Србије, рекао да то није тачно.

Премијер је, такође, запитао да ли неко заиста верује да је државном врху сметала емисија „Сарапин проблем“ на Студију Б.

Он је навео да је за Србију важно да се имплементирају медијски закони, који су усвојени летос, и да је важно да се поштују.

Према његовим речима, неко је својеверемено решио да се поводом 5. октобра вишšе не помиње линчовање некадаšњег директора РТС Милановића, нити се емитује снимак паљења скупшšтине, као да то није био део демократских промена.

„Утисак недеље“ (испред Б92)

„Овога никад није било, ни 90-тих. Мој утисак је да смо узалуд овде вечерас“. Овим речима Оља Бечковић се обратила више од 500 људи који су дошли да подрже водитељку која је своју легендарну емисију „Утисак недеље“ вечерас „водила“ на отвореном испред телевизије Б92.

На протесту који је трајао преко сва и по сата, водитељка је причала са окупљеним представницима медија и многобројним грађанима.

– Овога никад није било, чак ни деведесетих година. Хвала вам свима што сте дошли, али мој утисак је да смо ми овде узалуд – рекла је Оља окупљеним грађанима.

– Нисам узалуд радила, али узалуд стојимо овде и мислим да су ствари отишле у много лошем правцу. Чекам да власници поштују уговор и чекам да вам се обратим у недељу, не овде испред, него из свог студија. Неке недеље – рекла је Бећковић окупљеним новинарима.

„Утиску“ је присуствовало много јавних личности, па су тако да подрже Ољу дошли Борка Павићевић, Соња Бисерко, Бошко Јакшић, Стеван Павићевић, Сергеј Трифуновић и други. Ту су били и бројни опозиони политичари: Драган Шутановац, Саша Радуловић, Зоран Живковић, Бојан Пајтић, Борко Стефановић, Марко Ђуришић…

Бошко Обрадовић из НУНС-а је казао: „Ово и будућа оваква окупљања су порука јавности, влади, свима који доносе одлуке у вези укидања емисија. Стезање обруча у јавном мњењу и медијима није пут у Европску унију.  

Уколико Србија жели да се придружи европској породици мора да учуини значајне помаке у слободи изражавање, потребно је што више емисија попут ‘Утиска“ које негују критичко мишљење.

На жалост рекције премијера Вучића и његовог окружења недају нам разлог да будемо оптимисти али на нама је да покажемо да без слободних медија и критичког мишљења нема ни државе ни друштва ни пута у Европу.“

Међу окупљенима био је и чувени Коракс који је рекао да је ту „из принципијених разлога“.

Наш велики песник, отац Оље Бећковић, Матија Бећковић је рекао:“ Један индијски песник у 21. веку пре нове ере написао је:’Нема веће среће на овоме свету него кад се отац диви свом детету, док му капу скидаш и док му се клањаш осећаш како и сам ускрсаваш’.“

На штанду поред улаза потписивао се „Проглас о медијским слободама у Србији“, а скуп је обезбеђивало око 20 полицајаца.   Оклупљени грађани су носили транспаренте са слоганима „Прича се да постоји и овај човек“ уз слику министра културе Ивана Тасовца и „Ово је мој дечко“ уз слику Војислава Шешеља.

„Утисак недеље“, политичка емисија Оље Бећковић, која се после 20 година више не приказује на ТВ, вечерас се одвијала на отвореном, испред зграде РТВ Б92 у Булевару Зорана Ђинђића 64, на Новом Београду.

Како је саопштено из Продукцијске групе „Мрежа“, тема вечерашње емисије, која је почела нешто после 21 сат, била је: Коме треба „УТИСАК“?

„Да ли приватизација и пословни интереси дозвољају ултиматуме? Има ли цензуре? Да ли је за отпор довољна појединачна храброст или се морамо укључити сви? Да ли судбина „Утиска“ зависи и од вас? О овим и другим темама разговарамо ове недеље“, наводи се у овом позиву на протест.

Одлуком менаџмента Б92, емисија „Утисак недеље“ више се не емитује на националној фреквенцији ове ТВ.

Вучић је запитао заšто се медији нису тада питали заšто се укида БК телевизија, иначе добра телевизија, зашšто Данас или Наšша борба нису о томе писали у време када је затворена та телевизија.

Он је подсетио да бившšи директор РТС није смењен иако је био политички активан на супротној страни од владајуће странке, као šшто нико није дирао ни људе који воде Политику, Новости, као медије у којима дрžжава има власништво.

Вучић је рекао да „друштвено-политички радници“, који би да се укључе у политику тако шšто издају саопшšтења, глуме еснафе, треба да изађу на изборе.

Упитан да ли га је неко са Телевизије Б92 звао, Вучић је рекао да је са главним и одговорним уредником Вераном Матићем разговарао о виšше питања, неколико пута, али да о приватним разговорима не жели да говори.

putin_0215
„Путин је добродошао“

Вучић је, поводом доласка председника Русије Владимира Путина у Београд, рекао да Влада Србије и председник Томислав Николић воде рачуна какве ће сигнале том пирликом послати.

Он је поновио да је позиција Србије јасна – да Србија иде ка ЕУ, да је то стратешки циљ, али и да не уводи санкције Русији из више разлога, а економски су међу значајнијим.

„Политика Србије није “лелујава“, већ јасна, чврста, одлучна и јасна, већ годину и по дана се не помера ни лево, ни десно“, рекао је председник Владе Србије, на питање о коментарима у медијима.

Добронамерни људи у свету и Европи то знају и разумеју, али не и они одавде којима је посао да критикују све, рекао је Вучић и приметио да је само данас на две телевизије био назван и прозападним и происточним политичарем.

Он је навео да долазак председника Русије у Београд није „најважније питање на кугли земаљској“, али да је важно да Србија покаже поштовање према свима који су ослобађали Београд.

Одговарајући на критике појединаца поводом Путуновог доласка, Вучић је рекао да у Србији не постоји ништа, осим победе спортиста, што не доводи до сукоба и подела и истакао да ће у Београд после руског председника, доћи и државници других земаља.

Он није хтео да одговори на питање да ли су постојали притисци да Путин не дође у Београд, прецизирајући да о томе не би говорио и да их је било.

„Нечасни су људи који приватне разговоре злоупотребљавају“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да верује да ће већина народа бити задовољна а парадом и истинском промоцијом српске војске и државе.

(Блиц, Танјуг)