Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Нема попуштања према просветним и здраственим радницима, настављамо реформе

0

vucic-zakon-o-radu

Премијер Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је Србија на корак од постизања трогодишњег аранжамана са Међународним монетарним фондом.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, гостујући у емисији „Упитник“ на РТС-у, рекао да ће 2015. година бити лакша од 2014., а тежа због тога што ћемо тада морати да предузмемо све најтеже мере како би се у 2016. видели први резултати реформи; и истакао да је Србија на корак од постизања трогодишњег аранжамана са Међународним монетарним фондом.

„Ми имамо план, имамо програм који признаје ММФ, Светска банка, ЕБРД и према њиховим конзервативним проценама, имаћемо раст од 1,5 до два одсто у 2016. години“, рекао је премијер и додао да он очекује већи раст.

„Моја је процена да ће раст ићи више од тога, јер они нису урачунали ‘Железару, ФАП, топионицу у Бору“, каже премијер.

Истиче да је Влада успела после само шест месеци да направи дугорчни план за излазак из кризе.

„Да једанпут засадимо дрво у чијој сенци нећемо ми да лежимо већ наша деца“, додао је Вучић. Због тога ће, истиче, Србија бити много стабилнија од других земаља у региону.

„Политичким партијама смо одузели 35 одсто из буџета, за шта су сви ћутали када су политичке партије добијале. Акцизе смо наплатили боље и више него икада, затим борба против шверца цигаретама и дуваном, ПДВ је увећан, акциза на нафту је такође увећена“, каже премијер.

А шта су то тешке мере о којима говоримо, запитао је Вуцић и наставио: „увођење реда у јавна предузећа, побољшање рада јавног сектора, озбиљнији однос према грађанима и јачање привреде“ и додао да је све то требало урадити много раније.

Он је рекао да разуме просветне раднике и највећи део здравствених радника, али да неће бити попуштања и изузимања било кога од примене мера.

„Неће бити попуштања. Ту се поставља једно просто питање желимо ли ми да успемо или не. Ја разумем те људе али ми нисмо зарадили толико, а трошимо много више. Држава није ћуп из ког можете само да вадите новац“, рекао је Вучић.

„Моја плата није много већа од ваше (водитељкине), а мања је од вашег генералног директора и мислим да није фер да се о томе сваки пут говори“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да највећи проблем имамо са запосљавањем младих људи, између 21. и 35 година и да су ово мере којима ћемо у будућности створимо услове у којима ће они моћи да раде.

„Када трајекторија јавног дуга почне да се спушта са 76 одсто, када фискални дефицит померимо испод пет одсто, када остваримо раст од два одсто на годишњем нивоу – ова земља ће бити спасена“, рекао је и додао да ће тада бити „техничко питање“ ко ће да влада.

„Када сам прихватио да будем председник владе размишљао сам да ли ћу наставити да се бавим трик политиком или ћу да спроведем структурне реформе које ће променити земљу.

Успеле или неуспеле, а сигуран сам да ће успети, највећу цену платићу ја и моја странка, али ће се у историји памтити да је неко урадио нешто за ову земљу и сви знају да је то једино могуће“, рекао је Вучић.

Председник владе је приметио да је успех могућ, али уколико ујединимо све снаге, а не као подељено друштво.

СВЕ КУЋЕ ДО 20. ДЕЦЕМБРА

Премијер Србије Алекссандар Вучић изјавио је вечерас да ће све куће страдалима у мајским поплавама бити готове до 20. децембра. Импресивни су резултати обнове земље после поплава, без иједне афере и мрље, истакао је Вучић.

Све куће, које се граде, биће готове до 20. децембра, узмимо и да буде кажњења, максимално до 27. децембра ће све бити готове, рекао је Вучић у емисији Упитник на РТС.

Он је рекао да су резултати обнове земље после поплава импресивни, без иједне афере и мрље.

EU-vesala

ЕУ СТРАТЕШКИ ЦИЉ, БЕЗ САНКЦИЈА РУСИЈИ

Вучић је поновио и да је Европска унија стратешки циљ Србије, али да држава неће уводити санкције Русији и нагласио да спољну политику земље води његова влада самостално, а не неко са стране.

„Ми водимо одлучну политику која је у интересу грађана и државе. Ову политику не води нико други и неће је водити нико са стране“, рекао је Вучић за РТС.

Он је поновио да је стратешки циљ Србије пут у ЕУ и да то није крио ни од руског председника Владимира Путина, али и истакао да очекује поштовање ЕУ за тешке реформе које Србија спроводи и за коректан став по питању украјинске кризе.

„Нисмо у ситуацији да уводимо санкције Русији и не мислим да би то било добро за Србију“, рекао је Вучић и упитао ко би надокнадио велики новац који би Србија изгубила кад би увела санкције Русији.

Упитан о чему је разговарао у четири ока са албанским премијером Едијем Рамом током његове посете Србији, Вучић је рекао да је тај разговор био веома тежак, али није износио детаље јер, како је навео „часни људи не говоре о разговорима у четири ока“.

Вучић је, међутим, истакао да Србија жели стабилност и мир у региону, јер би било каква дестабилизација правила проблем земљи.

Наводећи да постајемо важна земља и да то користимо за јачање своје економије, Вучих је подсетио да ће Србија у децембру бити домаћин самита на којем ће учествовати и кинески премијер – највећег скупа страних државника, већег него, како је навео, „у време Брозове сахране“.

БЕЗ ПОВЕЋАЊА ПОРЕЗА, БОЉИ ПОСЛОВНИ АМБИЈЕНТ

Он је рекао да влада није размишљала о било каквом повећању пореза.

„Хрватска има 27 одсто ПДВ, Мађарска 25 одсто, нема 20 одсто што је иначе најнижа граница у региону. Не мислимо то да повећавамо. Не мислимо да повећавамо ништа по том питању. Ово су већ донете мере. Мислимо да створимо што је могући бољи пословни амбијент“, истакао је.

„Цела наша спољна политика заснива се на томе како да привучемо инвестиције и како да побољшамо економију Србије“, прецизирао је премијер и подсетио да су у Србији били немачки инвеститори, најмоћнијих немачких 40 компанија, пре тога најмоћнијих француских 25 компанија.

„Сви су за Србију заинтересовани“, рекао је и навео да свима њима Србија може да понуди политичку и економску стабилност, са јасним програмом, који подржава и ММФ, те тржиште од једне милијарде људи, јер ми смо једини који имамо споразуме о слободној трговини са ЕУ, Турском, Русијом, Белорусијом, Казахстаном…

„Оно што смета још и што је велики наш проблем то је Закон о планирању и изградњи“, приметио је Вучић и додао да је добро што доносимо Закон о зашити узбуњивача, јер је борба против корупције веома важна, а битно је, истакао је, и да се реши питање катастра.

МЕДИЈСКИ МРАК И СТРАХ РЕЖИМА НА ДЕЛУ: Колико је заиста људи окупио Шешељ у Београду? (Видео)

О ŠШšЕШЕЉУ НИШТА ЛОШЕ, НЕМА ПРОМЕНЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ

Премијер Србије Александар Вучић поновио је вечерас да лидеру радикала и хашком оптуженику Војиславу Шешељу жели добро здравље, да о њему не жели да говори ништа лоше, али и да се спољна политика по Шšељевом привременом пуšтању на слободу неће мењати.

Вучић је, коментаришући изјаву министра Александра Вулина да су САД пустиле Шешеља из Хашког трибунала и да би зато требало променити спољну политику земље, истакао да се то неће догодити.

„Ако одлука буде на мени и већина ту одлуку прихвати, нећемо мењати своју спољу политику, она се не мења у складу са дневним приликама“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је срео министра Вулина после те изјаве, да га веома поšштује, те да му је Вулин рекао да ће покренути на влади питање преиспитивања актуелне спољне политике.

Вучих је истакао да Србија води добру спољну политику и према ЕУ, САД, Русији и у региону, и да се таква политика води и због економских интереса земље.

Говорећи о ŠШеšшељу, он је приметио:

„Ја бих желео да Шешељ није болестан, али не желим да улазим у то. Желим му, искрено, добро здравље, то је све што могу да кажем“, рекао је Вучић.

Он је навео да о Шешељу лично нити хоће, нити може, нити жели да говори било шта лоше, али је истакао да се њихове политике битно разликују:

„Ствари је потребно преместити у будућност, а не бавити се политиком прошлости“.

(РТС, Бета)