Прочитај ми чланак

Вучић: Надам се да људи разумеју потезе Владе

0

eko-ALEKSANDAR--VUCIC

Премијер Александар Вучић каже да су разговори са ММФ при крају и да су јавна предузећа односно реформа јавних предузећа кључна ствар о којој се са фондом разговора и о чему они инсистирају.

 Као пример реформе које се очекују, навео је Електропривреду Србије која би морала што пре да крене у корпоративизацију.

– Морају да се смање трошкови, а уместо пет дистрибутивних центара, биће један. Много њих ће изгубити своје позиције у компанији укључујући и директоре и запослене. Надам се да ћемо имати у томе подршку и синдиката и запослених – рекао је Вучић.

На питање новинара да ли та реформа генерално значи ново смањење зарада и отпуштања у Србији, премијер је рекао да плате више неће дирати.

– Што се тиче радних места, ми имамо природни одлив, али ћемо свакако видети који ће то бити број и да ли ће захтевати смањење. Оно што је важно јесте да се у реорганизацију мора кренути колико одмах – каже Вучић.

Коментаришући штрајкове просвете и здравства, он је рекао да се нада да људи разумеју потезе владе, јер без болних мера, Србија би се поново вратила десет година уназад.

– Ако неко мисли да рак може да се излечи андолом и аспирином, грдно се вара – каже Вучић.

У ЕПС-у, казао, треба спровести корпоративизацију како не би било више производних и дистрибутних центара, већ само један, али и снизити трошкове.

„То нису лаке обавезе и много директора и много моћних људи ће изгубити своја добра места“, рекао је Вучић изразивши наду да ће за све то имати подршку синдиката 

Председник Владе Србије саопштио је да је после октобра и новембар месец са већим акцизама за 200 милиона динара у односу на прошли новембар и већом наплатом ПДВ-а, те да ће дефицит бити мањи, како је рекао, онако како је планиран.

Он је поновио да очекује да ће са ММФ-ом бити постигнут договор око аранжмана, те да је суштина тих преговора са том међународном финансијском институцијом била реформа јавних предузећа.

„Они подржавају мере фискалне консолидације, подржавају све мере, а оно што је важно је процена да ли Србија може да буде поуздани партнер“, рекао је Вучић и додао да када је реч реформи јавних предузећа пре свега мисли на ЕПС.

(Б. Анђелић – Блиц)