Прочитај ми чланак

Вучић: На изборе излазимо самостално

0

VUČIĆ3

Београд — Премијер Србије и председник СНС Александар Вучић каже да би волео да не буде превремених парламентарних избора, али да то зависи од атмосфере у друштву.

„Кад видите да неко ничим другим сем неистинама и лажима се служи, онда некад не можете другачије да одговорите“, рекао је Вучић новинарима после састанка са делегацијом СПС-ЈС-ПУПС у седишу СНС.

Он је, као пример, навео да појединци који себе називају лидерима опозиције измишљају да је за Нову годину био у Дубаију, а истина је да није прешао границе Србије и да је 1. јануара пре осталих дошао у владу.

Вучић је рекао да су представници СПС и СНС разговарали и о републичким изборима и да је он изнео мишљење да би волео на сваки начин да те изборе избегне.

Председник је рекао да СНС и СПС неће правити предизборне коалиције на покрајинским изборима јер им то није потребно да би прешли цензус.

„Нема потребе да се праве предизборне коалциије да бисмо прескочили цензус, свака странка ће са својим људима изаћи пред грађане Србије, а после тога видећемо да ли ћемо моћи да формирамо покрајинску владу или ће неке друге политичке организације добити већину“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на састанку договорено и да странке на локалним нивоима могу правити предизборне коалиције.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће смену министра одбране завршити као што је најавио у јануару и додао да је могуће да има кандидата.

Упитан да ли има помака око смене Гашића, то јест новог министра одбране, Вучић је казао да ће посао бити завршен као што је најавио, у јануару.

„Могуће је да има кандидата“, рекао је Вучић истичући да ће све бити завршео као што је обећао.

Вучић је рекао да је као свог саветника узео доскорашњег директора полиције Милорада Вељовића јер је имао добру сарадњу с њим.

„Министар унутрашњих послова је донео одлуку о смени Вељовића јер је сматрао да тако треба и ја поштујем министра“, нагласио је он.

Вучић је казао да је имао жељу да настави да ради са Вељовићем пошто је имао добру сарадњу с њим и додао да од њега очекује да обави пуно озбиљног посла, што је, како је навео, пренео и њему.
Председник напредњака је рекао да на данашњем састанку није било речи о личним питањима, да се нису опредељивали да ли им се неко на политичкој сцени допада или не, него о плановима и усаглашености идеја за будућност Србије, спровођењу економских реформи јер после годину и по дана владе сматрају да је добро да се на партијском нивоу још једном обезбеди политичка стабилност.

„Да наставимо још већом снагом и енергијом економске реформе, што значи пуну стабилизацију јавних финансија, реформу јавних предузећа,, завршетак реструктурања и приватизацију, решавања проблема у јавној админситрацији, као и да убрзамо и направимо динамичан економски раст и радимо на јачању предузетничког духа“, рекао је Вучић.

Премијер је изјавио да о добром резултату рада његове владе говори и податак да је у 2015. било више од 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција.

„Било би нефер да кажем да смо ми радом владе незадовољни, у влади која је имала преко 1,6 милијарди евра инвестиција и то у време фискалне косолидације“, рекао је Вучић на конференцији за штампу након састанка делегација СНС и коалиције СПС-ПУПС-ЈС.

Премијер је поручио да у овој години очекује више.

„Ове године очекујем још боље резултате“, поручио је премијер не улазећи у детаље.
„Нисмо договорили постизборну коалицију и било би нефер да кажем да смо ми радом владе незадовољни“, рекао је Вучић.

Он је истакао да се лично ниједног тренутка неће држати за фотељу, као што неки други то раде за пет и шест одсто гласова, те да би „у земљу пропао“ када би се тако понашао.

Не свиђа ми се, додао је, што неко нелегитимно влада у Војводини већ две године, не нелегално већ нелегитимно.

„Неко мисли да ће народ да га воли протоком времена, а да ће упркос нечијем раду, људи неког другог да мрзе…То се није догодило. Људи препознају оне који раде и воде добру политику“, закључио је.

Он је поновио да би волео да избегнемо изборе, али је додао да то не зависи од њега, него од околности, те да ће за месец, два, три причати са коалиционим партнерима и рећи шта мисле о томе.

На питање о уједињавању појединих опозиционих странака, Вучић је одговорио да нема с тим никакав проблем:

„Ако сви заједно хоће да се уједине против СНС, нека иду, слободно, немам ништа против…После пола године, уверен сам, опет бисмо победили“, рекао је.

„Нити ће да ме уцењују да се борба против корупције на некога односи, а на некога не, јер се њима нешто не свиђа. Биће све по закону“, додао је лидер СНС.

Он је приметио да је „шеф опозиције рекао да је за празник био у Дубаију“, а у Дубаију је био пре скоро две године, на сат времена, да види презентацију пројекта Београд на води…

„Али, шта ћете, неки људи имају образ као ђон“, приметио је и додао:

„Нисам се нарочито насекирао, нека ради ко шта хоће…“, закључио је.

У седишту СНС на Новом Београду разговарали су лидери коалиције окупљене око СПС-а, лидер социјалиста Ивица Дачић, потпредседник странке Александар Антић, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма и лидер ПУПС-а Милан Кркобабић и чланови руководства напредњака на челу са председником СНС-а, премијером Александром Вучићем.

B92, tanjug