Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ МЕЊА УСТАВ да би Косово поклонио Албанцима?

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Радио Слободну Европу да жели да отворим друштвени дијалог о Уставу и односу према Косову и Метохији и региону.

Одговарајући на питање да ли његове речи након полагања заклетве, да треба повести унутрашњ дијалог о Косову и одрећи се митског приступа значе да ће бити донете нове одлуке кад је Косово у питању, Вучић је рекао да став Србије мора бити усаглашен са животним проблемима, са проблемима Срба на КиМ и с правима државе Србије.

„Али да заборавимо да смо ми једини који одлучују. Да знамо каква је улога Албанаца. Да ствари поставимо у рационалну раван, на национални ниво и да на такав начин о томе разговарамо. Ви сте добро приметили неке од најважнијих ствари о којима сам јуче говорио, и мислим да ту расправу храбро отворим, без обзира што знам да ће да се опет појаве неки генији који ће да ми држе таблу ‘издајник’“, казао је он.

Вучић предлаже да се о промени Услова седне и разговара.

„Не могу да вам говорим конкретно. Желим да отворимо друштвени дијалог који ће да траје три месеца, шест месеци иИ о једној и о другој теми. И о Уставу и о нашем односу према Косову и Метохији, и о нашем односу према региону итд“, рекао је нови председник Србије.

„Хајде да седнемо да разговарамо, ако можемо да разговарамо. Ако можемо да се договоримо, ми смо нешто урадили за своју земљу. Ако пропадне, значи да смо још једном више бринули о земљи својих дедова него о земљи своје деце“, додао је он.

Вучић наводи да би у том дијалогу који би требало да прецизира који су циљеви Србије и где је њено место у будућности, учешће би требало да узму сви релевантни фактори у друштву, странке, верске заједнице, цивилно друштво, невладин сектор.

Припреме за признање или за дуге преговоре

 

Саговорници Данаса различито тумаче поруке из инаугурационог говора председника Србије које се односе на наставак процеса решавања косовског питања.

 

Док неки од њих оцењују да његово наглашавање потребе за разговором са Албанцима, али и за „покретањем унутрашњег дијалога о Косову“ и опаске да „треба да будемо отворени, да се ослободимо митског приступа, али и олаког давања онога на шта имамо свако право“ представљају наставак досадашњег политичког курса званичног Београда, има и оних који сматрају да је то припрема домаће јавности на чињеницу да ће Србија формално признати Косово.

Тања Фајон, посланица групе демократа и социјалиста, каже за Данас да оно што смо чули у говору новог председника у вези са будућношћу односа са Косовом „звучи охрабрујуће“.

– Међутим, најважније да се те речи спроведу у дело и да не остану само украс на папиру на дан полагања заклетве. Дијалог о нормализацији односа између Србије и Косова је изузетно важан за регију, највише за младе, и будућност овог односа ће у великој мери одредити и динамику напретка Србије и Косова, али и читавог Западног Балкана, на путу према ЕУ. Дијалог није у добром стању у последње време и обе стране га неретко злоупотребљавају за стицање политичких бодова код куће. То је неодговорно и због тога од обе стране очекујем да уз нову гарнитуру лидера заузму и конструктивнији однос према овом питању, истиче Фајон.

Петар Милетић, бивши потпредседник Скупштине Косова, наводи за Данас да Вучићево прекјучерашње обраћање не одудара од политике Владе Србије.

– Тумачим то обраћање, упрошћено, као „преговараћемо али нећемо признати“. Делује као да председник Вучић жели да поручи да треба признати реалност која је на терену, али да нема намеру да помера границу која би значила признавање Косова као државе. Остаје отворено питање наставка дијалога у смислу да најважнији део Бриселског споразума, формирање ЗСО, није спроведен а потписан је 2013. и односа Београда према косовским Србима, констатује Милетић.

Борко Стефановић, бивши шеф тима Београда за преговоре с Приштином и лидер Левице Србије, каже за Данас је нови председник „најавио избацивање Косова из Устава и наставак преговарачког процеса са новом владом у Приштини“.

– Свакако је за похвалу позив на унутрашњи дијалог о Косову и ослобађање од митског приступа. Само, некако бих волео да видим да председник прво реши унутрашњи сукоб и да, можда, једном избаци радикала из себе. То се, ипак, неће десити. Он не жели дијалог јер је он најбољи, најпаметнији и највећи син нашег народа. Тај позив је упућен Чеди Јовановићу и Војиславу Шешељу, тврди Стефановић.

Санда Рашковић Ивић, бивша шефица Координационог тима за КиМ, каже за Данас да су јој Вучићеве поруке „личиле на брижљиву припрему за формалну предају Косова и Метохије“, уз опаску да је „Александар Вучић мајстор за анестезију“.

Бојан Пајтић, бивши председник Демократске странке, наводи за Данас да је Вучић још једном показао „да не намерава да прихвати одговорност за било који потез“.

– Он одједном позива на „унутрашњи дијалог“ поводом Косова и то је једина тема око које позива на дијалог. Дерогирао је институције, о свему одлучује сам, не трпи другачији став или мишљење. Долази време када треба да преузме одговорност, сматра Пајтић.

Наим Лео Бешири, извршни директор Института за европске послове, каже за Данас да се из Вучићевог помињања Косова могу извести најмање три закључка.

– Први, председник намерава да и даље води амбивалентну политику према Косову у којем је истовремено могуће да је Косово саставни део Србије и где постоји успешан дијалог са косовским Албанцима који се оштро томе супротстављају. Други, председнику Вучићу је јасно да театрална повлачења амбасадора и прекид комуникације са великим државама због разлике у ставовима око Косова могу само да штете грађанима Србије, али због одржавања „пријатељских“ односа са Русијом мора да нагласи да та разлика постоји. И последњи, трећи закључак, делује умирујуће. У Србији годинама не постоји дијалог, друштво је сиромашно, поларизовано и деценијама у грчу, поручује Бешири.

Наш саговорник истиче да уколико заиста до широког унутрашњег дијалога дође, постоји потенцијал да се косовски чвор коначно пресече. „Да ли најављена уставна реформа може дати одговор на ово питање остаје нам да видимо. Користећи речи председника Вучића, та реформа је свакако кључ за врата наше будућности. Врло просто, ако смо спремни да га узмемо у руке и окренемо у правом смеру. Бојим се да је кључ зарђао, као и она кашика, а да ће Србија још неко време бити амбивалентна“, закључује Бешири.

Могућа промена формата

Како је наш лист недавно писао, могуће је да ће у кратком року бити промењен формат бриселског дијалога Београда и Приштине. Према тврдњама представника дипломатских кругова, то би значило да ће у наредним фазама дијалога политички преговори бити спровођени на нивоу председника Србије и Косова, а не на премијерском нивоу као до сада, односно да би убудуће преговарали Александар Вучић и Хашим Тачи.