Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Имам бесане ноћи због терористичких напада у Македонији и Српској

0

aleksandar-vucic-serbian-leader

Премијер Александар Вучић изјавио је синоћ да ће Србија морати да мења устав. Он је истакао да не подржава смену заштитника грађана Саше Јанковића. Каже да има бесане ноћи због напада у Македонији и Зворнику.

Премијер Александар Вучић оценио је вечерас да ће Србија морати да мења Устав у наредне две до три године, али да је потребно да се око промена усагласи цело друштво.

Он је, гостујући на РТС-у, истакао да то неће бити због Косова, што би, према његовим речима, многи хтели да “дочекају на нож“.

“Мораћемо да мењамо Устав због правосуђа у приступању ЕУ, поглавља 23 и 24, као и броја посланика и многих дугих ствари“, објаснио је Вучић.

Он је истакао да је неопходно да расправа о томе буде шсироко вођена и да око тога мора да се усагласи цело друштво.

Упитан о својој политичкој будућности Вучић је казао да планира да остане на челу владе “много краће од онога што би један део људи волео, а много дуже од онога што би политички противници могли лако да поднесу“.

Вучић је подвукао да ће радити за Србију и да неће поклекнути пред било каквим изазовима.

“Годину дана сам премијер Србије и то је најевћа цаст коју сам могао да имам. Уживам када радим. Ништа лепше и важније за мене не може да постоји“, нагласио је он.

НЕ ПОДРЖАВАМ СМЕНУ ЈАНКОВИЋА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да неће подржати идеје које постоје у његовој странци да се са места заштитника грађана смени Саша Јанковић јер је, како је истакао, корисно имати ту врсту политичког противника као корективни фактор.

„Он слободно нека настави да ради, као што мислим да је добро да имате ту врсту политичког противника као корективни фактор кроз те институције. То је велика вредност за Србију и уверен сам да то развија наше демократске капацитете и то ћу пуним срцем подржати. Идеје у мојој странци да се смени Јанковић, што може да се заврши за 24 сата, никада нећу да подржим“, поручио је он.

Вучић је казао да се не слаже са изјавом свог коалиционог партнера Вука Драшковића који је казао да је непотребна медијска кампања против Јанковића и да то штети угледу Србије.

„Имам потпуно дугачије мишљење, јер сам видео кампању и хајку на оне који су се усудили да мисле другачије од Јанковића“, казао је премијер.

Он је додао да је видео цензуру, наводећи као пример породицу Гојковић која, како је додао, није била довољно важна, јер је била против омбудсмана.

„Изгледа да има неко много изнад нас који одлучује у овој земљи. Они који су говорили о хајци водили су хајку“, подвукао је он.

О УЧЕШЋУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НА ПАРАДИ У МОСКВИ

Одлука Србије да њена војска учествује 9. маја у Москви на паради у част Дана победе, одлука је председника Србије (Томислава Николића) који, како је оценио премијер Александар Вучић, и није имао други избор, јер “нико не може да буде против тога“.

О ШЕШЕЉУ

Премијер Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће ускоро разговарати са главним тужиоцем хашког трибунала Сержом Брамерцом истакавши да је посебно и додатно разочаран Трибуналом у вези одлука тог суда у случају лидера радикала Војислава Шешеља.

“Србија није испостава ДХЛ-а која ће примити пакет, без да је ко пита, а после вратити исти пакет“, рекао је Вучић.

Шешељ је, како је нагласио Вучић, грађанин Србије и обавеза државе је да се брине о њему, без обзира што њих двојица имају сасвим другачија политичцка мишлејња.

На констатацију водитеља РТС-а, да Шешељ њега никада није повезао са криминалом, Вучић је рекао да се они дуго познају и да лидер радикала зна да њега (Вучића) не интересују ни криминал ни богатство, као и да воли да ради.

Вучић је казао и да може да се похвали да је имао смелости да се промени, а Шешељ је, према његовој оцени, доследан.

„Мислим да нико не може да буде против тога да српска војска учествује на Паради у Москви, јер је и Србија раније тражила руску војску, њихове авионе на Паради поводом ослобођења Београда“ рекао је Вучић гостујући на РТС.

Вучић је оценио да председник Србије није имао “никакву другу могућност“.

Српски премијер је навео да ће министарка Јадранка Јоксимовић учествовати на донаторској конференцији у Украјини и дати Украјини прилог Владе Србије.

„Украјина је пријатељска земља, Украјина није признала Косово, као ни Русија и као што је Русија пријатељска земља, тако је и Украјина пријатељска земља и ми желимо да се то решава мирним путем“, рекао је Вучић.

Како је рекао, разговарао је и са председником Украјине Петром Порошенком, а украјински премијер је рекао да Украјина неће признати независност Косова и да поштује интегритет Србије.

Он је потврдио да га је Порошенко позвао на параду у Кијеву 8. маја, али да не зна да ли ће ићи, јер иде у Ирак, и нагласио да Србија има озбиљну сарадњу и са Украјином и са Русијом.

„Није моје да у кафани тумачим једно или друго већ да извучем највећу корист или најмању могућу штету за нашу земљу и то ћу да урадим“ рекао је Вучић.

На питања о позиву америчког потпредседника Дзозефа Бајдена да дође у Вашингтон, Вучић је рекао да су САД кључни политички чинилац уз Кину и Русију и свакако водећа земља у западном свету и најјача економска и политичка сила света.

Како је рекао, нисмо имали најбоље могуће билатералне односе, јер и даље имамо билатерално нерешених проблема и то мора да се поправља.

„Сувише смо ми мали да бисмо имали таквог непријатеља, сувише слаби да бисмо имали и мнного слабијег непријатеља, а не да себи дозволимо таквог непријатеља“, рекао је Вучић.

Он сматра да светски политичари поштују то што је конкретан и навео да и када са Џозефом Бајденом нешто конкретно договори – то се и уради.

Стога, није необично, како је додао, то што се и са Бајденом често чује и разговара, јер је сваки пут конкретан.

На питање да постоје спекулације да ће Бајден тражити јасан избор Исток или Запад премијер је одговорио:

„Не знам шта то значи – ми имамо јасан избор – ми смо на европском путу, али желимо да сачувамо традиционално добре односе са Руском Федерацијом – то је избор Србије“, рекао је Вучић.

На питање да ће од Бајдена тражити отварање поглавља са ЕУ, Вучих је рекао да ће одговор на то питање прећутати.

СРПСКА ПРИВРЕДА МОЖЕ ДА СЕ ПОКРЕНЕ

Српска привреда може да се покрене, рекао је премијер Србије Александар Вучић за РТС и истакао да је фискални дефицит смањен иако је мало ко веровао. Додаје да се на озбиљан и темељан начин лече јавне финансије.

Вучић је, гостујући на РТС-у, истакао да знаке опоравка обични људи не могу да виде, али да може Европска комисија која је Србији одала признање, као и ММФ са којим је склопљен аранжман после дугих преговора.

Како је рекао Вучић, данас нико не говори о банкротству и сви знају да ће се Србија задуживати до 79 одсто БДП-а.

„Што се тиче јавних финансија и фискалног дела, то је у добром стању“, истакао је премијер.

Рекао је да, кад је реч о макроекономском делу, није задовољан, али истиче да то не може одмах да се очекује у условима фискалне консолидације. Вучић је навео да није дошло до смањења потрошње и да је наплата ПДВ-а и акзица увећана, и истакао да је новчаник државе у бољем стању.

„Оно што нам је потребно је да доводимо инвеститоре и да нам успе приватизација“, рекао је Вучић.

Каже да у експозеу није обећавао куле и градове.

„Говорио сам да ћемо имати болне и тешке рефоме и ми смо предузели мере, али нажалост нисмо могли одмах све да урадимо, имали смо поплаве и успели смо да се изборимо са тим. Помогли смо 19.780 домаћинстава, изградили куће, обновили више од 35 мостова, о путовима да не говоримо, више од 75 километара смо урадили, све смо санирали без иједне афере“, истиче премијер.

Додаје да је ова Влада донела кључне реформске законе.

„Наш посао није сладак, нико не воли политичаре ни Владу и за све је увек крива Влада. Ми смо се у тим условима борили да покажемо народу да смо ту због њих. Донели смо Закон о раду, Закон о приватизацији, стечају, планирању и изградњи“, подсећа Вучић.

Истиче да су ЈАТ и „Железара“ успели да стану на ноге.

„Само за ‘Железару’ сам имао 61 састанак, не мање ни за ЈАТ али смо успели да ‘Ер Србију’и ‘Железару’ подигнемо. Најкасније другог августа требало би да почне да ради и друга пећ“, додаје премијер.

Признаје да га је срамота што су неки други људи успешнији од нас.

„Камараш и Гудиш су тврдили да је могуће да Железара има профит и успели су да пронађу тржиште, а радници су задовољни“, истиче премијер.

Каже да је држава веома лош газда и да је то показала.

„Не можемо за све да доводимо страни менаџмент, говоримо о две фирме које су доносиле огромне губитке а данас су профитаиблне“, каже Вучић.

О ЗАЈЕДНИЦИ СРПСКИХ ОПШТИНА

Говорећи о Бриселском споразуму Вучић је подсетио да његових шест од 15 тачака није испуњено, а оне се тичу Срба, то јест Заједнице српских општина, на шта указује и у разговорима са европским представницима.

„С времена на време разговори су конструктивни и рационални, а понекад чујете нешто о чему не можете да разговарате нити прихватите“, пренео је атмосферу у бриселском дијалогу Београда и Приштине.

Упитан за приватизацију Брезовице, Вучић је казао да ће држава Србија подржати сваку одлуку коју буду донели председник те општине и грађани. Он је подвукао да наши грађани из Штрпца имају право вета и да ће они најбоље знати да оцене, али је изразио наду да ће инвеститори знати да обезбеде радна места.

С тим у вези је указао да су САД много помогле Србији у вези са Брезовицом, али и Трепчом.

На питање да ли је спреман да иде у Тирану на састанак процеса „Западни Балкан 6“, Вучић је казао да не зна када и где се одржава, али да ће ићи где год буде био одржан, јер сматра битним разговоре.

На крају је подвукао да ће Србија за три године бити највећа економија на западном Балкану. По питању сутрашње посете шефа немачке дипломатије Франк Валтера Штајнмајера, Вучић је рекао да ће са њим имати дуг разговор и ручак. Такође је казао да Берлин има своје услове, те да људи греше када говоре о Бриселском споразуму, јер немају појма шта пише у њему, пошто се тиме бави мали број људи, и да он зна само 10 људи у нашој земљи који знају о садржају договора.

УСКОРО ЋЕ БИТИ РЕШЕНА СУДБИНА ПЕТРОХЕМИЈСКОГ КОМПЛЕКСА

Вучић очекује да пре краја маја очекује да буду потписани први уговори са компанијом СИСУ који ће омогућити покретање производње у ФАП-у, али и да би ускоро требало да буде решена судбина петрохемијског комплекса.

Вучић је, гостујући на РТС-у, рекао да очекује да ће после потписивања уговора у ФАП-у бити постепено покретана производња која ће довести до 600-700 радних места у овој фабрици и да ће на тај начин цео тај крај добити нови живот.

О БОШЊАЦИМА

Премијер Србије истакао је вечерас да жели да очува политичку стабилност земље, те с тим у вези казао да нам је потребан стратешки дугорочни договор са Бошњацима.

„Моја посао председника владе јесте да чувам Србију што боље могу, да чувам економску и политичку стабиллност. Што се тиче економске стабилности имамо пуно посла пред нама, али смо највећи посао завршили. Када је реч о политичкој стабилности имам бесане ноћи – због напада у Македонији и Зворника“, објаснио је он гостујући на РТС-у, најавивши да ће отпутовати у Сарајево и Ирак.

Вучић је нагласио да никада не ћути пред оваквим нападима, као ни пред изјавама о Великој Албанији. Када је реч о Бошњацима, Вучић је казао да је ова влада однела више инвестиција у Нови Пазар него било која раније, јер жели да се тамошњи становници осећао као грађани ове земље.

„Желимо да направимо стратешки договор са Бошњацима“, истакао је Вучић.

Говорећи о петрохемијском комплексу, Вучић је рекао да очекује велику помоћ Гаспрома око Петрохемије и најавио да ће у уторак или среду имати разговоре са руским амбасадором како би се овај проблем што пре решио.

Он је рекао и да Азотара може да обезбеђује профит смањењем цене гаса на испод 300 долара на хиљаду кубних метара гаса у Панчеву, што је реално очекивати.
Премијер је указао да српска привреда може да се покрене, али да је тренутно највише задовољан стањем у јавним финансијама, нагласивши да више нико не говори о банкроту.

Он је подсетио да је у свом експозеу рекао да не обећава “куле и градове“, и да је грађанима већ тада “нудио сузе и зној“ и говорио да ће реформе бити болне знајући у каквом су стању јавне финансије Србије.

Српски премијер очекује привредни раст већи од два одсто у 2016.години што ће Србију уврстити у ред најбољих земаља у Европској унији, а да ће томе, како је навео, у великој мери допринети паљење друге пећи у Железари и њен рад у пуном капацитету.

Премијер је рекао да Железара више неће имати ни динара губитака, нити ће добијати динара државне помоћи, али да добри резултати у овом предузећу нису разлог да Телеком остане у државном власништву, јер како је рекао, сада држава може да постигне највећу цену за Телеком и истакао да ова компанија може боље да послује у приватном власништву.

Вучић је истакао да је Србија заинтересована за Јужни гасни коридор, јер жели диверзификацију по питању снабдевања енергентима. Он је казао да гас који би долазио овим гасоводом није довољан, јер би само мали део гаса остао код нас.
Међутим, због диверзификације извора, Србија је заинтересована, како каже, да учествује у томе.

Он је поставио питање, шта ако Европа заустави гас из Русије, и указао на сукоб између Русије и Турака око Јерменије, као и терористичке нападе у Македонији, преко које би требало да иде тај коридор.

“Наш посао је да бринемо о будућности“, поручио је премијер Србије.

Вучић је, даље, говорећи о привреди казао да је обилазница Обреновац-Сурчин највећи проблем, и да се о томе воде разговори са Кином и Азербејџаном.

Србији је, преко његовим речима, потребан мост преко Винче, а цео овај пројекат стаје 470 милиона евра. Он је рекао да ови пројекти помажу Србији да се исчупа из кризе и истовремено запошљава наше фирме.

С тим у вези, Вучић је поменуо и Београд на води додајући да ће овај пројекат подићи нашу привреду, индустрију и то у време фискалне консолидације.

Исто тако, Вучић је поменуо и немачког произвођача меса “Тенис“, чији долазак у Србију значи пуно за српску пољопривреду.

Његова инвестиција, како је навео, удвостручиће производњу свиња у Србији. “Тенис“, како је казао, чека сада Владу Србије да измени један закон. С тим у вези, премијер је подсетио да је Влада до сада променила 192 закона, имала 117 седница, од којих ниједна није била телефонска, јер нису потцењивали грађане.

Вучић је указао да је последња влада ДС имала чак 487 телефонских седница. Према његовим речима у актуелној Влади Србије владају ред, рад и дисциплина.

ХАЈКА ПОЛИТИЧКИ МОТИВИСАНА

Вучић је истакао је вечерас да је једини смисао огромне медијске буке која се дигла око пада војног хеликоптера да се уруши Влада Србије и оценио да је то био политички напад који није имао везе са аргументима.

„То је био општи политички напад који није имао везе са било каквим аргументима. До данас нисам разумео о чему се ту ради“, рекао је Вучић Радио-телевизији Србије
“Спасавање детета је било приоритет“, рекао је српски премијер додавши да “војници нису манекени“.

Он је рекао да је све јасно, јер је „неко у складу са својим овлашћењима тражио да се спасе једно дете“ и да не види шта би могао бити трећи узрок пада авиона осим људског фактора или квара.

Он је рекао да ће одговарати онај ко је прекршио процедуру и да је јасно да медијска мета ниједног секунда није било утврђивање кривице Бандића или Диковића, већ је то била само политичка тема.

„Да сам био на месту генерала Диковића донео бих такође одлуку да хеликоптер лети као што је одлучио Бандић, јер је спашавање детета приоритет“, рекао је он и додао да војници нису манекени.

Вучић је оценио да је српска војска снажна и да ће бити још снажнија, и подсетио да ће до краја године у Србију из Русије стићи два нова хеликоптера за која су већ издвојена средства.

Упитан да ли ће Србија приступити НАТО-у, он је рекао да Србија има војну неутралност, као и скупштинску декларацију која ту неутралност потврђује.

Извор: Танјуг, РТС