Прочитај ми чланак

Вучић гости још једног НАТО зликовца

0
Twiiter/SerbianPM

Twiiter/SerbianPM

Након што је пре више месеци српска власт као најдражег госта дочекала шефа НАТО Јенса Столтенберга, у Србију је у четвртак ујутру допутовао бивши немачки канцелар Герхард Шредер, још један од оних којима пре 17 година није сметало што нам сипа бомбе по главама. Шредер, који је био на челу Немачке у време НАТО бомбардовања 1999. године, дошао је у Београд, где се одмах састао са председником Владе Србије Александром Вучићем. Како јављају београдски медији, Шредер би требало да присуствује завршној конвенцији Српске напредне странке, чији је Вучић лидер, у Београду.

Вучић и Шредер, који сада ради као консултант многим корпорацијама и земљама у транзицији, су одмах након сусрета разговарали, а касније у току дана Шредер је присуствао и радном ручку премијера са домаћим и страним привредницима, као и младим предузетницима.

Шредер је оценио да се Србија налази пред важним одлукама и да треба да настави путем ЕУ, као и реформи, јер само на тај начин може да се социјално правично и економски успешно развија и додао да је ЕУ потребна Србији, као што је Унији потребна Србија те поновио да будућност Србије недвосмислено лежи у ЕУ, а тако то виде и земље чланице.

Српска влада треба да се обавеже на наставак европског пута, а у томе, како је нагласио, има подршку Немачке, која је Србији поуздан партнер на путу европских интеграција.

Он је истакао да је веома важно да Србија настави започете реформе, указујући да он најбоље зна како је то када шеф владе мора спроводити реформе које нису популарне. – Сматрам да је политика Владе Србије била обележена начелом рада за добробит Србије – истиче Шредер додајући да су реформе предуслов за оправак Србије, да буде конкурентна и да се отворе шансе за младе генерације.

Част што му је Шредер гост

Он је навео да је изузетна част што Србија може да угости Шредера и да се нада да ће и убудуће долазити да нам помогне. – Као што сте ви нека врста ујединитеља различитих делова Европе, тако и ми смо били растрзани на све стране, и тражили свој пут и надам се да ћемо у заједништву са Европом, али и у пријатељским односима Русијом, Кином и свима осталима успети да направимо добру будућност за грађане – рекао је Вучић.

Вучић је позвао Шредера да помогне Србији у привлачењу нових инвеститора из Немачке, целе Европе, са Запада, али и са Истока, нагласивши да је за Србују важно што од Шредера може да научи како да се подстакне предузетнички дух и примене тешке реформе, попут оних које је бивши канцелар иницирао и спровео у својој земљи, а које су од Немачке направиле економског џина.

Премијер је поручио да је за даљи напредак Србије изузетно важан наставак реформи: – Хоћемо државу која не треба да узима ни од кога, већ да омогући услове да људи раде свој посао – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за Србију од кључног значаја развијање предузетничког духа и развијање приватног бизниса. – Ја то говорим у време изборне кампање, кад то нико неће да чује, јер сви говоре да држава мора да даје. А ми хоћемо државу која не треба да узима ни од кога, већ да омогући услове да људи раде свој посао – рекао је Вучић.

Он је навео да је 2016. година предузетништва у којој је држава издвојила шест милиона евра за стартапове, како би подстицала предузетништво, што је улагање у будућност.

Вести онлајн