Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ДАНАС ОБЈАВЉУЈЕ ИМЕ МАНДАТАРА: Ово нам је 15. влада од 1990. године!

0

БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић данас ће обелоданити име мандатара који ће у наредном периоду бити на челу нове Владе Србије, 15. по реду од 1990. године, када је у Србију уведено вишестраначје.

Председник Србије ће саопштавањем имена кандидата за новог премијера разрешити вишемесечне спекулације у јавности ко ће, с обзиром да је он изабран за новог председника Србије, руководити Владом Србије.

Пошто буде саопштено име новог мандатара, како је најављено, уследиће процедура избора нове владе и премијера у Скупштини Србије, односно биће одржана седница на којој ће нови мандатар представити чланове свог кабинета и поднети експозе у коме ће изнети циљеве и програм владе.

Влада је изабрана ако за њу гласа већина од укупног броја народних посланика. Након избора председник владе И њени чланови полажу заклетву пред посланицима, чиме почиње да тече њихов четворогодишњи мандат.

Медији су протеклих месеци писали да је неколико имена у оптицају за новог премијера Србије, од Ивице Дачића, Ане Брнабић, али и Милоша Вучевића, Душана Вујовића и других.

Претходне две владе, формиране у августу 2016. и априлу 2014. године водио је управо Вучић, што га уз Мирка Марјановића и Војислава Коштуницу сврстава међу оне који су узастопно два пута били на челу владе.

Од 2012. до 2014. године на челу Владе Србије био је лилдер СПС Ивица Дачић, а Вучић је у тој влади био први потпредседник и, пре њене реконструкције, министар одбране.

У периоду од 2008. до 2012. године владом је руководио Мирко Цветковић, а та влада, коју је предводила ДС, је једина која је после 2000. године опстала цео мандат, односно четири године.

Од 2004. до 2007. године владу је у два мандата водио Војислав Коштуница, док је од 2003. до 2004. године на челу Владе Србије био Зоран Живковић.

Он је на месту првог човека владе дошао после убиства премијера Зорана Ђинђића, који је владу водио у периоду од 2001. до 2003. године.

Крајем 2000. године, после петооктобарских промена, Србија добија прелазну републичку владу на челу са социјалистом Миломиром Минићем (2000. до 2001. године).

Када је у питању период од 1990. до 2000. године, на челу републичких влада били су Драгутин Зеленовић (1991), који је водио прву владу после распада СФРЈ, Радоман Божовић (1991-1993), Никола Шаиновић (1993-1994) и Мирко Марјановић (1994-2000) у два мандата.

Према Уставу и законима Србије, Влада Србије је носилац извршне власти у земљи. Надлежности владе су да утврђује и води политику, извршава законе и друге опште акте Скупштине Србије, доноси уредбе и друге опште акте ради извршавања закона, предлаже Скупштини законе и друге опште акте и даје мишљење када их поднесе други предлагач, усмерава и усклађује рад органа државне управе. Владу чине председник владе, један или више потпредседника и министри.

Председник владе води и усмерава рад владе, стара се о уједначеном политичком деловању владе, усклађује рад чланова владе и представља владу.

Министри су за свој рад и за стање у областима из делокруга министарстава одговорни председнику владе, влади И Скупштини Србије.