Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Да истрајемо на ЕУ путу

0

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је важно да „Европу стварамо на подручју где живимо“ и додао да се мора радити на економском уједињавању у региону Западног Балкана.

Он је у Новом Саду, где је учествовао на конференцији „Градимо мостове – причамо о Европи“, коју организује Фондација Конрад Аденауер, рекао да ће Европска унија опстати јер се у њој, како је оценио, „сувише лепо живи да би неко могао да ризикује пропаст Европе“.

„Важно је да Европу стварамо на подручју где живимо и надам се да ће неко једног дана да направи договор са косовским Албанцима, а онда да направимо велику економску зону у региону са јединственим тржиштем па да се, као мање или више јединствен партнер, поставимо према Европи и свету“, рекао је председник Србије.

По његовим речима, Србија данас корача својим европским путем, некад бржим а некад споријим корацима, али увек напред ка томе да буде уредјена и успешна земља.

„Морамо да видимо хоћемо ли да истрајемо на европском путу, а сматрам да је то неопходно за нашу земљу, да разумемо да нам је будућност у Европи и да морамо да наставимо себе да мењамо“, рекао је Вучић.

Он је казао и да отварање 16 преговарачких поглавља и привремено затварање два поглавља већини градјана Србије не значи ништа, али и додао да се променило то што смо, како је навео, „научили да будемо дисциплинованији, да разумемо да нисмо баш увек у праву колико год нам се чинило да јесмо“.

„Ми Европу и данас прижељкујемо очарани излогом, а она нас тобож не види добро. Ми на то реагујемо на два начина, показујемо да смо јој достојни или јој се инатимо. Ако нам се нешто не свиди, макар то било питање Косова, истог дана окрећемо леђа Европи и говоримо о њиховом неправедном односу. Исто је и са Европом, добри смо јој ако се понашамо баш онако како би они желели“, казао је Вучић.

Некадашњи председник немачког Бундестага, а сада председник Фондације Конрад Аденауер Норберт Ламерт, рекао је да је култура та која одржава заједништво у једном друштву, те да су због тога важни догадјаји попут овог, јер подстичу њене представнике на дијалог и нова решења.

Ламерт је оценио да друштва у Европи теже да се политички организују у виду демократије, а не као тоталитарни режими.

„Ово је заједничко схватање демократије. Како ће свет у будућности изгледати и како ће бити организован, на то питање ће одговор морати да дају будуће генерације и да преузму одговорност за то како ће наш свет у будућности изгледати“, рекао је он.

Како је рекао, земље Западног Балкана припадају Европи, и у њиховом је интересу да буду снажно укључене у процесе ЕУ интеграција.

„И у интересу Европе је да земље Западног Балкана припадају ЕУ. Заједничка будућност треба да се изгради кроз стварање атмосфере у овим друштвима да би та европска перспектива била стварна и реална“, рекао је Ламерт.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, рекао је да је Нови Сад понео две европске титуле, те да је 2019. године Европска престоница младих, а 2021. године Европска престоница културе, што јесу пројекти који „граде мостове међу људима“.

„Ове титуле су велика шанса и за Нови Сад, и Војводину и Србију. То је шанса да се за све нас чује, да буду препознате вредности са којима сваки дан живимо и које вековима чувамо“, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, ти пројекти су Србију као друштво почели да терају да прихвата нови систем рада и размишљања, који, као начело, има да су „млади људи најважнија полуга раста и развоја једног друштва“.

„Младе ћемо да учимо да медју собом граде мостове, а не зидове и да буду генератори промена. Ми као град имамо и енергију и атмосферу, а имамо и систем да укључимо младе у доношење одлука. Имамо људе који су спремнии способни да савладају процесе и програме, да причају о Европи и њеном наследју“, рекао је Вучевић.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, рекао је да је веома важно говорити о европској перспективи Војводине и Србије, јер је та тема везана за тражење одговора на питање „какву ћемо Европу оставити својим унуцима“.

„Одговор на ово питање је и наша одговорност, јер се ради и о нашој будућности, јер стални раст и остваривање циљева није питање величине земље, већ решености да се залажемо за правду“, казао је Пастор.

Према његовим речима, Војводина је „Европа у малом“, и она је као део Србије домовина за више од 23 народа.

„Војводина је вишенационална и многобојна заједница, која своје различитиости види као предност. Све оно по чему се разликујемо, има свој заједнички именитељ, а то је опредељење да Србија буде просперитетна држава“, казао је Пастор.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да се изградњом мира у Европи данас морају бавити не само државе и владе, већ да у томе морају учествовати и сектор културе, привреде и невладин сектор.

Ова конференција је у Новом Саду окупила еминентне писце, новинаре, политичаре, научнике, представнике верских заједница и младих, који долазе из читаве Европе.

Конференција траје од 3. до 6. јуна, а први пут се одржава у земљи која је ван ЕУ.

Реч је о традиционалном скупу који Фондација Конрад Аденауер организује сваке друге године у различитим европским градовима, а обухвата разговоре и предавања о данашњој Европи из различитих углова, о политичким аспектима и европским изборима, о култури сећања, културном наслеђу и слично.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!