Прочитај ми чланак

Вучић био 13 сати у дневницима шест медија

0

Председник Вучић пожалио се у прексиноћном телевизијском гостовању на ТВ Хепи да “више месеци” није гостовао на Радио-телевизији Србије, и додао да се сада не би одазвао ни да га на јавни сервис позову. Он је упитао “који је принцип и који богови” доносе одлуке ко ће гостовати на јавном сервису, и додао да “сам себе неће позивати”.

Истовремено, Вучић је упитао зашто на РТС-у не може да гостује рецимо уредник ТВ Хепи Миломир Марић, или власник листа Информер Драган Ј Вучићевич, иако се ради о веома гледаној телевизији и високотиражним новинама, а то може уредник истраживачког портала КРИК Стеван Дојчиновић.

Међутим, подаци БИРОДИ-јевог (Биро за друштвена истраживања) мониторинга централних информативних емисија показују другачију реалност уместо оне коју представља председник. Наиме, у октобру ове године најдоминантнији актер у дневницима шест телевизија био је Александар Вучић, где је био тема скоро 12 сати, и то у више од 90 одсто случајева у искључиво позитивном контексту.

За тих месец дана, у РТС-овом Дневнику 2 био је тема око сат времена, и то у улози председника 40 минута позитивно, а око 10 минута неутрално представљен. У улози шефа партије, Вучић је био тема тек око три минута, у 80 одсто случајева неутрално конотиран. Када је у питању негативно извештавање о председнику, на РТС-у у поменутом периоду нема ни једне једине секунде критике.

И то није све време које је Вучићу посвећено у Дневнику, јер је у улози председника странке, он био присутан сат и 32 минута, у 91,1 одсто позитивно представље, уз неутралних девет минута. Дакле, само у Дневнику 2 се за месец дана о Вучићу, и то крајње позитивно, говорило готово 13 сати.

Главни социолог БИРОДИ-ја Зоран Гавриловић каже да “ако би се шалили” можда би председник и био у праву, јер га у телевизијским појављивањима има најмање у улози председника Републике.

– Ако се гледају теме које он отвара и ствари о којима прича, најмање га има у темама које спадају у његова овлашћења, док он наступа и као председник Владе, и као министри, и појављује се у свим другим функцијама које не спадају у његову надлежност. Синоћна емисија на Тв Хепи то је и показала, личила је на неку медијску папазтјанију, где је Вучић, који је представље и најављен као председник причао све и свашта што са његовом функцијом нема везе. Дакле наставља се то нетачно представљање председника Републике, који присваја надлежности свих других органа и тела у Републици, наводи Гавриловић.

Он додаје да је мониторинзи недвосмислено показују да је Вучић убедљиво најдоминантнији актер представљен у информативном програму РТС, било да наступа као председник дрћжаве било као председник странке, и да је углавном позитивно заступљен.

– Иначе, председник нема право да каже да се неће одазвати позиву са РТС чак и ако га буде. Председник државе, као јавни функционер, мора да се одазове на сваки позив јавног сервиса, а не да заказује промотивна, рекламна гостовања и наступе ни разним другим телевизијама, укључујући и РТС. Тиме се недвосмислено крши члан 47. Закона о електронским медијима, напомиње Гавриловић.

Он коментарише и председникову опаску о гостовањиу Стевана Дојчиновића, и каже да “КРИК бар, за разлику од Информера не крши Кодекс новинара, што утврђује Савет за штампу као професионално регулаторно тело”.

Подсећања ради, Стеван Дојчиновић је једини пут на РТС-у гостовао у октобру, када је говорио о Пандора папирима и сазнањима о 24 стана министра Синише Малог.

О томе шта мисли о председниковој опаски да ретко гостује на јавном сервису, али и да се неће одазвати ако и добије позив, питали смо и директора РТС Драгана Бујошевића, али одговор нисмо добили.