Прочитај ми чланак

Вучић 2020: Нисам на Твитеру; Вучић 2021: Једва чекам да ми искључе налог

0

Александар Вучић се опет упетљао у своје лажи, толико да више и не зна кад је шта рекао, па све дубље тоне. Тако је прошле године, у јеку првог таласа короне изјавио да не користи Твитер, да би јуче изјавио како једва чека да му Твитер искључи налог како би постао нови Трамп.

– На Твитеру нисам, да вам искрено кажем. Не бринем ја за то. Мене подржава обичан народ и без Твитера. Дакле, немам никакав проблем. Ја немам појма о чему се тачно ради, нити ме то занима, нити мислим да је то од нарочитог значаја, али у сваком случају, ја сам срећан – рекао је Вучић почетком априла прошле године, када је коментарисао одлуку ове компаније да уклони више од 8 хиљада налога у Србији, повезаних са СНС.

На овај корак Твитер се одлучио због организоване и, од власти подржане, кампање у корист владајуће Српске напредне странке и њеног лидера.

– Идентификовали смо групу налога укључених у неовлашц́ену координисану активност, што је довело до уклањања 8.558 рачуна који раде на промоцији владајуц́е странке у Србији и њеног лидера – саопштила је компанија Твитер, додавши да ова понашања крше политику те компаније и циљани су покушај подривања јавног говора.

Међутим, после само нешто више од годину дана, након потеза Твитера да означи налоге медија у Србији који сарађују са Владом, Вучић тврди супротно.

– Видите да би они желели да су прави цензори. Једва чекам да ми искључе налог па да будем још један Трамп у свету, да се покаже како је добро да талибански портпароли имају слободан приступ тој слободарској а неки би рекли послушничкој мрежи – пркосно је изјавио лидер напредњака.

Како је саопштено из ове компаније, ознаке пружају додатни контекст корисницима о медијима које контролишу одређени представници влада, медијима који су повезани са државом или појединцима који су блиско повезани са тим ентитетима.

Оне медије који су добили нову ознаку Твитер дефинише као медије у којима држава има контролу над уређивачким садржајем кроз финансије, директне или индиректне политичке притиске и/или у којима има контролу над продукцијом и дистрибуцијом. Тако су ову ознаку добили Информер, Курир, Тањуг, Пинк, Прва, Б92, Српски телеграф, Политика, Хепи, али и оба јавна сервиса – Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине.

Сада се поставља питање кад је Вучић лагао, прошле године или сада или је на Твитеру у зависности од тренутка и политичке користи. Ако му иде у прилог онда га користи и спреман је да и ту чињеницу искористи како би направио жртву од себе, а када му не одговора онда и не зна шта је то.


У сваком случају, имамо утисак да Вучић толико лаже да више и не памти кад је шта рекао.

Оно што је несумњиво истина, Вучић има два налога на Твитеру, први је креиран још у августу 2011. године, и има више од 362.000 пратилаца, док је други направљен у мају 2012. године, и има више од 121.000 пратилаца.

Оба су верификована, односно, оба су званично потврђена од стране ове друштвене мреже као – аутентична. Вучић је на њима веома активан.