Прочитај ми чланак

Војвођански клуб: Зашто нико није одговарао за протеривање Хрвата из Војводине?

0

vojvodina (1)

(Бета)
Нови Сад – Невладина организација Војвођански клуб подсетила је да ће се сутра навршити 21 година од када је у сремском месту Хртковци започело протеривање несрпског, а пре свега хрватског становништва из Војводине и упитала зашто до данас нико у Србији за то није одговарао.

„Правна држава све време није чинила ништа на расветљавану и процесуирању инспиратора и виновника тих процеса. Коме је у интересу да се ови срамни догађаји забораве?“, упитао је Војвођански клуб у саопштењу за јавност.

Председнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом суди се, између осталог, и по оптужници за етничко чишћење несрпског становништва из Војводине.

Пре 21 године, 6. маја, у Хртковцима је на збору грађана, у присуству Војислава Шешеља, прочитан списак 17 „неподобних“ грађана хрватске националности, који су под претњама убрзо морали да се иселе, а 20 породица хрватске националности насилно је избачено из својих домова.

Претило се телефоном: „Усташо, сели се или бирај дете које ти је драже!“, мештани су налазили закланог пса са поруком: „Сели се, шта чекаш?“, нож забоден у врата са сличном поруком, долазило је до туча младића који су дошли и оних који су рођени у Хртковцима, малтретиран је локални жупник.

Мештанин Мијат Штефанац пронађен је мртав у атару између Хртковаца и Никинаца. Месна власт на челу са Остојом Сибинчићем, који је умро 2008. године, и истомишљеником Тривом Ивковићем променила је у једном моменту назив села у „Србиславци“, али је полиција убрзо уклонила таблу.

Војвођански клуб је навео да се протеривање Хрвата није одвијало само у Хртковцима, већ и у Сланкамену, Голубинцима, Кукујевцима и другим местима у Срему и у југозападној Бачкој и додао да се процењује да је тада убијено 25 Хрвата.