Прочитај ми чланак

Војни синдикат: Војска Србије је десеткована за преко 12.000 професионалаца

0

Војни синдикат Србије саопштио је данас да је у свом јучерашњем саопштењу Информативна служба Министарства одбране по ко зна који пут показала и доказала да је у служби политикантства и оних који на најгрубљи начин крше Устав, законе и елементарна права и слободе професионалних припадника војске и независних организација какве су репрезентативни синдикати.

Из овог синдиката су додали да је више него очигледно да се неко у Министарству одбране препознао као кривац за вишегодишње ометање и грубо гажење елементарних права запослених у војсци и то што они од 2015. године, своја права из радног односа, једини у јавном сектору, не могу да уреде кроз колективни уговор.

„У потпуности разумемо панику и страх актуелног менаџмента Министарства одбране, који је са разлогом забринут што ће припадници војске 17. децембра, заједно са својим пунолетним члановима породица коначно бити у прилици да тајним гласањем дискретно санкционишу оне који су нашу војску у последњој деценији понизили и десетковали за преко 12.000 професионалаца. Оне који су у касарне доводили криминалце да увежбавају гађање, који су одговорни за смрт посаде пилота Мехића и Дејана Стојковића, због којих професионални припадници војске немају топли оброк и регрес, накнаду превоза у реалном износу, који су их незаконито затварали у касарне и одвајали од породица по неколико месеци и за бројне друге проблеме са којима су се запослени у војсци сусретали и борили последњу деценију“, истакли су из Војног синдиката Србије у саопштењу.

Нагласили су да је синдикат респектабилна репрезентативна организација запослених у одбрани која не манипулише подацима које пласира у јавност, а податак о одливу кадра на који смо се позвали јавности је недавно саопштио лично начелник Генералштаба, у једном од ТВ гостовања на јавном сервису.

„Такође, по ко зна који пут указујемо челним људима система одбране да је основно право и делокруг синдиката политика, пре свега она социјална и да би лекције о томе коме приличи, а коме не, да се бави политиком најпре требало делити онима који су своје највише војне положаје и генералске чинове политизовали и злоупотребили учешћем на политичким митинзима“, закључили су из синдиката у саопштењу.