Прочитај ми чланак

ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ: Србија одбила донацију Русије за тенкове да би купила из ЕУ

0

"Да ли је тачно да је Министарство одбране одбило донацију Русије у средствима борбене технике - савременим тенковима руске производње, зато што је Сектор за материјалне ресурсе на челу са помоћником министра одбране Ненадом Милорадовићем, инсистирао да се изврши куповина тенкова из Европе? Ако је ова информација тачна, потребно је да нас обавестите који ће европски тенкови бити купљени, ко је из рода оклопних и механизованих јединица и Генералштаба ВС упутио захтев министарству да се такви тенкови купе, и за чије потребе, односно кад су ти тенкови усвојени и уведени у наоружање - формацију ВС? Такође, потребно је да нас информишете колико ће трајати и коштати обука посада за 'европске' тенкове и која је вредност те набавке?", упитао је синдикат.

Војни синдикат Србије затражио је од Министарства одбране да објасни како ће се конкретно трошити новац из војног буџета.


То је, како наводе, затражено с обзиром на то да је за 2019. годину одобрено више средстава а да и даље, како тврде у тој организацији, нема пара за субвенционисање стамбених кредита, накнада за топли оброк и регрес и друге потребе и расходе припадника оружаних снага.

Од Сектора за материјалне ресурсе затражено је да одговори која интендантска, логистичка, техничка и борбена средства ће се набављати за Војску Србије у 2019. години и у којим количинама али и податак на ком састанку у Генералштабу и када је Министарству одбране достављен захтев за набавку и опремање војске.

„Да ли је тачно да је Министарство одбране одбило донацију Русије у средствима борбене технике – савременим тенковима руске производње, зато што је Сектор за материјалне ресурсе на челу са помоћником министра одбране Ненадом Милорадовићем, инсистирао да се изврши куповина тенкова из Европе? Ако је ова информација тачна, потребно је да нас обавестите који ће европски тенкови бити купљени, ко је из рода оклопних и механизованих јединица и Генералштаба ВС упутио захтев министарству да се такви тенкови купе, и за чије потребе, односно кад су ти тенкови усвојени и уведени у наоружање – формацију ВС? Такође, потребно је да нас информишете колико ће трајати и коштати обука посада за ‘европске’ тенкове и која је вредност те набавке?“, упитао је синдикат.

Синдикат је тражио информацију о томе да ли су делом буџета за одбрану планирана и одобрена средства за развој наоружања и војне опреме и, ако јесу, која се то средства и опрема развијају, као и у којим роковима.

„Да ли је Влада Србије донела закључак о висини одобрених финансијских средстава намењених развоју и набавкама наоружања за потребе Војске Србије? Ако јесте, кад се то десило, на чији захтев, којим закључком и шта је његова садржина? Да ли је у току 2018. године Министарство одбране имало одобрена и планирана средства за развој наоружања и њихову набавку и у ком износу, те да ли су сва та средства утрошена како је планирано?“, питао је синдикат.

Такође је затражена информација због чега на сајту Министарства одбране нема приказа донација после 2016. гдоине, иако је више пута преко медија пласирана информација да ће Војсци Србије бити донирана разна техничка и борбена средства попут авиона, оклопних транспортера Лазар и слично.