Прочитај ми чланак

Коштуница: Одбацити нове уцене Европске уније

0

 

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница тражио је хитну седницу Парламента на којој би били одбачени нови услови ЕУ у вези са Косметом.

Коштуница је у изјави за медије оценио да, „ако се то не уради неће бити краја агонији и мрцварењу Србије од Европске уније и неће бити краја новим условљавањима, претњама и уценама“.

 

Председник ДСС је оценио да Европска унија већ пуне четири године „непрестано уцењује Србију и за сваки нови корак у европским интеграцијама Брисел намеће нове захтеве који имају само један циљ, а то је изградња независне албанске државе Косово“.

Према његовим речима, зарад добијања кандидатуре у ЕУ, власти у Београду су пристале на успостављање границе између Србије и Космета и постављање албанских цариника и полицајаца на прелазима.

– Сада ЕУ зарад добијања преговора о чланству намеће Србији нове, још горе и теже захтеве који се односе на успостављање представништава Србије и Космета у Београду и Приштини, као и укидање државних институција Србије у Покрајини – навео је Коштуница.

На такве уцене, слободне и суверене државе и народи одговарају тако што сазову своје Скупштине и уцењивачу дају одговор какав заслужује.

– Ако човек држи до своје земље и своје слободе, онда није тешко рећи НЕ и одбацити сваки понижавајући захтев који задире у суверенитет и територијални интегритет Србије – опомиње Коштуница.

Лидер ДСС сматра да је неопходно да се одмах сазове Скупштина Србије на којој би се размотрили новопостављени услови Европске уније.