Прочитај ми чланак

Власи: Чак и кад би косметски Албанци хтели да буду у Србији, Србија их не би хтела

0

У интервјуу за Танјуг, Азем Власи теши самог себе како је Косово заправо независно. Постављамо питање Власију због чега онда Приштина преговара са Србијом, ако је независно, зашто не се дне за сто са рецимо Аустријом?

Косово никада неће постати држава док не добије зелено светло из Београда и Титов пионир Власи то врло добро зна. Колевка шиптарске мафије у нарено време може само да остане УН протектрат, који одржава страна војска, без одлика суверене државе. Зато и интервју Танјугу, који преносимо наставку текста, представља само покушај Власија да буде део великог притиска Запада на Београд.

Комунистички функционер из доба СФРЈ, адвокат и саветник косметског премијера Тачија, Азем Власи верује да је питање статуса Космета неповратно решено и да то „у Београду одлично знају“, али да је Србија усмерила сву своју енергију, дипломатске и политичке напоре на то да косметским Албанцима направи проблем на међународном плану.

У интервјуу, Власи је истакао да је статус Космета решен – како каже – „макар Србија још 100 година не признала Космет“ и да су „приче свих влада у Београду од 2000. године о ‘компромису’ у погледу статуса приче за домаћу употребу“.

„Београд, за домаћу употребу, и свака власт након 2000. године говори о статусу. Јер, Србија сматра да је статус Космета нерешен. Међутим, одлично знају у Београду, да је статус Космета решен. Сад кад се лансирају идеје из Београда о некаквом компромису, до сада никада се није се чуло из Београда на шта се ту мисли. Ако се мисли на неки компромис у погледу статуса, то је прича за домаћу употребу у Србији… Жао ми је што власти у Србији иду далеко иза догадјаја, иза онога што се суштински десило након 1999. године. И било би и у интересу Србије да Београд прати тај тренд многих збивања, десило се нешто што је неповратно. Више тема статуса Космета не може да се стави на дневни ред“.

По Власију, чак и кад би косовски Албанци желели да буду део Србије, Србија их не би хтела.

„Ево претпоставке. Пођимо од једног хипотетичког питања. Сасвим је хипотетичко. Да кажемо сада ми, Албанци, већ смо овде 90 посто. Кажемо, знате: ‘Предомислили смо се, ова држава тешко се прави, ево поништићемо одлуку о независности, хоцемо опет у Србију.’ Шта мислите, да ли би нас Србија хтела? Никако! (Рекли би): ‘Немојте, седите тамо, бежите тамо! Србија има своје проблеме’… Поуздано знам да и људи на власти у Србији интимно знају: Косово је држава. Космет више не станује у Србији. То је завршено питање.“

Кад је реч идеји поделе и питању севера Коссмета, Власи истиче да је свестан да косметски Срби „не воле државу Косово“, али да је „историјски, политички, културно, етнички, (Космет) увек имало неки свој идентитет“, док „северни део Космета чине три мале општине, са популацијом од 30 и нешто хиљада становника“.

„Хоћете поделу Космета, тај север? Ево, узмите три општине… Питајте ове у православној цркви, кажу: ‘Не може да се дели. Косово је све наше.’ Питајте ове радикале: ‘Ма какви! Не долази у обзир!’ Поставите питање: ‘Добро, ако те три општине оставимо Србији, хоће ли онда Србија да призна независност Космета, од овога што остане?’. Нема одговора. ‘Не, нећемо!’, Па што тражите онда поделу Космета?“

Власи каже да је „питање признања једне државе од стране друге билатерално питање, индивидуално питање сваке државе“ и примећује да „нико не врши притисак“ да Београд призна Космет.

На подсећање да Космет није ни члан Уједињених нација, Власи признаје да то „јесте значајно“.

„Али, видите у каквим смо ми односима са Србијом. Србија је, у односу на Космет, сву своју енергију, дипломатске, политичке напоре усмерила на то да нама загорчава живот. Дакле, да нам смета на међународном плану. Никакве користи од тога Србија нема. Неће Србија повратити Космет назад тиме, али то је неки инат.“

Власи је 1979. стајао поред Тита кад је доживотни председник СФРЈ примао своју последњу штафету.

За себе каже: „Ја сам дете Устава из 1974.“

Тим уставом покрајине у оквиру Србије практично су добиле статус република. Данас, Власи сматра да је питање статуса решено и зато што, како каже, „чим нема Југославије, питање статуса нових држава насталих на просторима бивше Југославије је завршено“ и „нико ни са ким више против своје воље и силом остати не може“.

Власи је као председник покрајинских комуниста са Слободаном Милошевићем априла 1987. дошао на Косово Поље – истог дана кад је Милошевић изговорио чувено: „Не сме нико да вас бије!“

„По мом познавању историје српског народа, у два задња столећа, ви сте имали једног најпаметнијег политичара, то је био Милош Обреновић. Милош Обреновић, који је знао полако да извуче Србију од власти Отоманске империје. И имали сте једног катастрофалног политичара, који је нанео велике штете Србији, то је Слободан Милошевић. И Србија ће још, и српски народ ће још да испашта последице Милошевићеве политике, јер први пут у својој историји српски народ, Србија је навукла веома ружан имиџ пред међународном заједницом, који не може да поправи ни данас, због Милошевићеве

 

(Србин.инфо, Танјуг)