Прочитај ми чланак

Владика бачки Иринеј напао опозицију: То су вандали

0

Српска православна црква се одлучно огласила против француско-немачког концепта за решавање косовско-метохијског проблема, каже епископ Иринеј бачки за „Печат“.

Одговарајући на критике да се СПЦ није огласила о тзв. француско-немачком плану за Косово и Метохију, он наглашава да таква мишљења потичу махом од неформалних група које се, како додаје, с мене па на уштап, састају у београдским „салонима“, а крштавају се именима као што су „Одбор за заштиту“ овога или онога и њему слична.

„Ни најмање не желим да оспорим њихово родољубље, као ни њихова завидна академска, научна, интелектуална и стручна звања и знања. Као појединци, они остављају утисак пристојних људи, али као група, због свог вођства или због нечег другог, они имају проблем који се показао и пред протекле парламентарне изборе и после њих, када је покрет „Србија против насиља“ постао протагониста вандалског насиља у Београду. Чезну, види се, за политичким утицајем, за влашћу пошто-пото, позивајући се, наравно, искључиво на патриотске разлоге, али никако да се снађу на политичкој арени“, каже владика Иринеј.

Додаје да они „колико упорно толико и безуспешно“, настоје да за своје политичке идеје и пројекте буквално упрегну СПЦ, патријарха, владике, свештенике…

„Његову Светост Патријарха – који се у име Цркве буквално први, док они нису ни схватили шта се дешава, одлучно огласио против француско-немачког концепта за решавање косовско-метохијског проблема – прозивали су непрестано да он и Црква ћуте о том предлогу, опасном и ризичном, чак катастрофалном са српског становишта. Када је наша Црква поновила свој став, метнули су их пред камере и микрофоне домаће Си-Ен-Ен медијске групе, где су непрестано понављали своју мантру“, каже владика Иринеј.

Читав свет данас гледа казаљке „сата судњег дана“, како водећи светски научници већ 78 година, од бацања атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, називају стање ствари у свету и упозоравају да се, технологијама које су људи створили, примичемо уништењу света, каже у интервјуу за празнични број „Печата“ владика бачки Иринеј.

„Данашње покољење у целини, разапето између страха и наде, живи у глобалном Гулагу, са мноштвом виртуелних, али веома ефикасних ограда“, додаје епископ бачки.

Владика Иринеј каже да лично верује и зна „да је Христос својим добровољним страдањем на крсту и васкрсењем из мртвих преобразио људски род, тако да се на глобалном плану неће поновити оно што се у старозаветним временима догодило Содому и Гомору“. Упркос, како каже, вештачки изазиваним пандемијама, климатским променама, опасности од Армагедона у случају свеопштег нуклеарног рата, свет неће нестати.

„И то због тога што у свету има не десет или стотину него на милионе и милионе праведника, обичних људи који живе поштујући у основи две основне заповести Господње, заповест о љубави према Богу и заповест о љубави према ближњима“, додаје епископ.

Упитан о црквеним приликама у Украјини, владика Српске православне цркве подсећа да је „Православна црква Украјине“ створена на канонској територији Украјинске православне цркве, општепризнате до дана данашњег, али против њене воље и без њеног учешћа, као и без сагласности Московске Патријаршије и уз пренебрегавање става већине аутокефалних православних цркава, оптерећена, притом, страшном канонском хипотеком у виду присуства непостојећих епископа, како напомиње.

„Због свега тога, црквено законита Украјинска црква заслужује поштовање и дивљење свих нас: остала је, и поред притисака, насилног отимања храмова и све отворенијег гоњења, непоколебиво верна канонском поретку и јединству православља, премда је унапред знала шта јој се све још спрема“, истиче владика Иринеј.

Он каже да је страшно преовлађујуће ћутање постхришћанског Запада и изостанак његове осуде антихришћанских подухвата савремене Антирусије, „мада се његови идеолози убише за тобож угрожена права ‘ЛГБТ-популације’ и других категорија људи и животиња, све до паса луталица“. Они, како додаје, не примећују страдања у Украјини, једва примећују страдања на Блиском Истоку, а о недавним и данашњим страдањима оклеветаних и у „међународној заједници“ колективног Запада озлоглашених Срба да се и не говори.

„Најгоре је, међутим, ћутање или, у најбољем случају, немушто муцање хришћанскога света, укључно са добрим делом православнога света“, истиче епископ бачки.

Говорио је и о све чешћој употреби термина Црква Србије, уместо Српска православна црква који користе поједини политичари на некадашњем југословенском простору како би умањили значај СПЦ измештајући је из њених историјских оквира.

„Тужно је на таквим примерима видети колику деградацију, какву квареж и трулеж, какав људски морални и идентитетски стрмоглав је доживела ‘српска Спарта’, некад поносна Црна Гора, у којој се данас, за скупштинском говорницом и у медијима, користи израз ‘Црква Србије’, све уз позивање на наводну идеју и праксу Цариградске Патријаршије и неких других помесних православних цркава. Све ово више говори о расрбљеницима и србомрсцима монтенегринског – али и ‘војвођанерског’ – кова, о њиховој похлепи, о спремности на издају сопствене историје, сопствених отаца и дедова“, каже владика Иринеј.

Они за Цркву нису проблем, додаје он.

„Проблем, у првом реду за одређене епископије СПЦ, али и за српску Патријаршију у целини, настаје када на такав или сличан начин у јавности говоре поједини несавесни свештеници, чега, нажалост, има“, истиче епископ.

Владика се осврнуо и на синтагму „српски свет“, односно „руски свет“ која онеспокојава дежурне критичаре српске и руске цркве наглашавајући да је тужна, али општепозната чињеница да на јавној сцени, чак и у нашој земљи, има људи којима смета и сам придев српски.

„Њима смета и придев руски, поготову ако се ради о руском свету. Могли бисмо се овим поводом играти значењем речи јер се ‘руски свет’ на руском језику каже ‘руски мир’. У исто време ти исти падају у екстатични занос када се каже паx Америцана, ‘амерички мир’, за који није непознато шта значи и како у пракси изгледа. Ради се о колонијалној свести људи који прихватају сваку хегемонију Сједињених Америчких Држава – економску, војну, културну… Том синдрому је подлегао знатан део европског континента“, каже владика бачки.

Упитан о лицитирању бројем жртава усташког логора Јасеновац, владика Иринеј каже да би узалудан био ревизионизам са Каптола и са неких других адреса у Хрватској да му није стигла подршка од људи којима плату и све животне трошкове покривају грађани Србије.

„Уколико ова апологија за Макса Лубурића и остале усташке злочинце не буде хитно заустављена, то ће бити огроман ударац српском народу у целини, а Србија као држава биће означена као несумњиви спонзор и покровитељ ревизионизма на штету историјске истине и сопственог народа. Они, демонски цинично и препредено, захтевају да се, после осам деценија не само заташкавања него и забране говора о Јасеновцу и о стотинама масовних стратишта Срба у такозваној НДХ, после бетонирања, поравнавања и минирања масовних гробница и логорских комплекса, после конфискације матичних књига СПЦ, приступи поименичном пребројавању побијених. Прихватање такве идеје било би израз крајње и безумне наивности“, истиче владика Иринеј.