Прочитај ми чланак

Владета Јанковић: Промене у влади потврдиле да су односи с Москвом захладнели

0

Бивши амбасадор у Лондону и Ватикану Владета Јанковић изјавио је данас да промене на појединим министарским позицијама у будућој Влади Србије потврђују да је дошло до захлађења у односима Москве и Београда.

Јанковић је агенцији Бета рекао да померање Александра Вулина из сектора одбране и довођење Зоране Михајловић у сектор енергетике, указује да су руско-српски односи захладнели, с циљем да се смањи руски утицај у Србији.

Foto: Screenshot N1

„Односи земаља се не мењају преко ноћи, али несумњиво је да је дошло до извесног захлађења у односима Москве и Београда, пре свега као последица Вучићевог бесмисленог споразума у Вашингтону који не служи ничем сем предизборним интересима Доналда Трампа“, оценио је Јанковић.

Према његовим речима упадљиво је да је Социјалистичка партија Србије (СПС) као странка која је најближа руским интересима у нашем политичком спектру „пала у сенку“.

„Али не заборавимо да је то део нашег политичког позоришта и релативно рђавог изборног резултата СПС-а“, рекао је амбасадор.

Додао је да је одавно било „сазрело“ време да председник СПС-а Ивица Дачић оде из Министарства спољних послова.

„Дачић је као министар спољних послова био смешна појава и његови резултати су занемарљиви, поготово кад се сагледа стање у самом министарству које је драматично лоше. Чињеница је да је Дачић сада пао, како се то колоквијално каже, с коња на магарца, и да је скрајнут из политике која стварно нешто значи“, оценио је Јанковић.

Додао је да парламент у Србији већ дуго практично не значи ништа и да је то само једна „представа за публику с јефтинијим улазницама“.