Прочитај ми чланак

Влада Србије: Сада Шиптари могу да затраже постављање споменика!?

0

Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, изјавио је да је сада на људима из Прешева, на онима који су споменик бившим припадницима ОВПБМ поставили како су га поставили, да у легалној процедури поднесу захтев и пред надлежним државним органима виде да ли тај и какав споменик може да стоји и где може да стоји.

Станковић је рекао да је предлог био кристално чист и јасан – да се споменик испред Скупштине општине Прешево измести у складу с роком који је дала инспекција и да се након тога, у легалној процедури, до 1. јуна реше питања на ком месту, под којим околностима и са којим садржајем то спомен-обележје може да буде постављено.
„Ми смо овај план предложили још 28. децембра. Пошто није било никаквог захтева за постављање овог споменика, а с обзиром на то да постоји легална процедура за постављање било ког објекта на јавној површини, требало је да се поступи по решењу инспекције“, рекао је Станковић у интервјуу данашњој „Политици“.
„Онда, пошто се споменик уклони са јавне површине у Прешеву на неки приватни посед, требало је да се поднесе захтев и да у легалној процедури надлежни државни органи донесу одлуку о том споменику најкасније до 1. јуна. Одредили смо тај рок да не би било ни предуго ни прекратко време, а да буде довољно да се прикупи документација и да надлежни државни органи донесу одлуку“, објаснио је он.

Станковић је додао да је Управна инспекција Министарства правде и државне управе била 10. јануара у Прешеву, прегледала документацију са представницима локалне самоуправе и након тога донеле решење да се споменик у року од пет дана од момента уручења решења уклони са јавне површине, а жалба на то решење није одлагала извршење одлуке.

Он није желео да коментарише изјаву Ризе Хамија да су власти Србије пожуриле да уклоне споменик, јер су, изгледа, почеле да се плаше за свој ауторитет.
„Имали смо разговор 10. јануара са свим албанским партијама, изнели смо им наш предлог и рекли да се у оквиру њиховог договора изјасне о том предлогу. Нисмо се мешали у надлежност инспекције. Шта се касније догодило треба да објасне инспекцијске службе“, рекао је Станковић.

Он је оценио да је разум људи на просторима Бујановца, Прешева и Медвеђе већ преовладао.
„Становништво више тражи да им се реше основна животна питања – да им се обезбеди посао и да им се обезбеди да од свог рада могу нормално да живе“, рекао је Станковић.

 

(Танјуг)