Прочитај ми чланак

Влада Србија именовала управљачки тим за север Косова

0

sever_kosova_420x0Четворочлани тим има задатак да изради управљачки статут Заједнице, којим ће бити дефинисане изворне надлежности.

Косовска Митровица: Управљачки тим треба да дође у Београд на консултације

 Управљачки тим за Заједницу српских општина који је Влада Србије именовала у петак јуче је и званично почео да функционише. Тим ће радити на основу споразума парафираног у Бриселу 19. априла, између Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ.

У тиму су Игор Каламар, Љубомир Марић, Дејан Радојковић и Драган Јаблановић, а мада је Александар Вулин директор канцеларије за Космет у Косовској Митровици изјавио да се не ради о „политичким анонимусима“ Србима са севера Косова, једино је познато име Драгана Јаблановића вишегодишњег политичког активисте из редова социјалиста, иначе и човека који је све време од пре рата до данас обављао високе функције, било да се ради о локалној самоуправи или је на функцијама институција коју је именовала држава Србија.

Управљачки тим имаће задатак да донесе статут Заједнице српских општина, да предложи вршиоца дужности, команданта полиције за север Косова, али и да преузме одређене процедуралне ствари до дефинитивног формирања Заједнице српских општина.

У јучерашњем разговору за „Политику“ поједини чланови управљачког тима нису могли много да кажу о даљем раду у тиму који је именовала Влада Србије нити о надлежностима којима ће се бавити, осим да су прексиноћ имали „састанак, али на којем није било речи о даљим корацима“.

„Очекујемо да нас приме званичници у Београду, а до тада ништа конкретно не могу да кажем, осим да имамо задатак да израдимо управљачки статут Заједнице српских општина, којим ће бити дефинисане изворне надлежности“, казао је један од чланова Управљачког тима за „Политику“ уз инсистирање да остане анониман.

Рецимо и то да су Каламар, Марић и Радојковић, житељи Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока, док је Драган Јаблановић из Лепосавића. Прва тројица су из редова Нове Србије и СНС. Јаблановић је тренутно директора Центра за социјални рад у Лепосавићу. Иначе, својевремено је као кадар социјалиста био председник општине Лепосавића, у продуженом мандату (због ратних збивања) и то у периоду од децембра 1996. године до 1. маја 2001. године. Пре тога је био потпредседник општине, секретар је био у периоду од шест година, а обављао је и функцију председника Извршног већа општине Лепосавић.

Игор Каламар је радник Србија шуме, а Митровчанима је познат и као власник кафе-клуба који држи у строгом центру Северне Митровице, док је Љубомир Марић, запослен у руководству „Трепче“, а људима у Звечану и Косовској Митровици је једино познато да је својевремено избегао из Хрватске. Дејан Радојковић, кадар напредњака, живи у Зубином Потоку, и бави се приватним предузетништвом.