Прочитај ми чланак

Влада СРБ – „треба стоку нахранити“: Сељаци и синдикалци донели црни тепих због…

0

Потпредседник Странке слободе и правде, Дејан Булатовић је током конференције за новинаре, одржане испред Министарства пољопривреде у Београду, означио свињогојство као горући проблем у сточарству, подсећајући да је министар Недимовић касно спровео мере које је Странка слободе и правде предложила за говедарство.

То је, како је навео довело до тога да су многи фармери одустали од гајења говеда.

„Позивам министра Недимовића да не чека опет три месеца него да хитним мерама подржи свињогојство, да би се сачувало, да би Србија могла и да извози то месо и да би наше тржиште било обезбеђено, а не да све фармере отера у фабрике да мотају каблове“, навео је Булатовић, а преноси прес служба ССП.

Жељко Веселиновић, председник синдиката Слога, се надовезао на Булатовића указујући на чињеницу да је сточарство уско повезано са фабрикама за производњу хране и да је оваквим поступањем министарства пољопривреде месна индустрија уништена. Навео је најновији пример ЦАРНЕX-а из Врбаса који је морао у ПИК-у из Бечеја да затвори шест од осам фарми у Бачком Пољу зато што са ценом не могу да конкуришу увозничком лобију.

„Увознички лоби је крив што ми, поред наше земље Србије, морамо да увозимо свиње прилично сумњивог квалитета и знатно скупље. Исто тако, људи губе посао и радно место због тога“, рекао је Веселиновић и указао на још један проблем – стране фирме које долазе у Србију и исисавају новац из буџета, затварајући радна места у фабрикама које се баве прерадом и производњом хране.

Булатовић је пружио црни тепих по степеништу које води у зграду министарства, наменивши га министру Недимовићу да „хода по њему јер не само да не ради свој посао како треба, већ и учествује у гашењу села“. Такође је на врата министарства залепио плакат на којем пише „Министарство за уништавање пољопривреде“.