Прочитај ми чланак

Влада одлучила: Службена возила само одабраним, радно време од 7:30

0

vlada-zakletva

Влада Републике Србије донела је одлуку да у министарствима, посебним организацијама и службама Владе, Републичком јавном правобранилаштву и јавним агенцијама радно време почиње у 7:30 часова и завршава се у 15:30 часова.

Ова одлука је донета с циљем постизања боље и ефикасније органзације радног времена, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Влада Србије је такође усвојила данас Уредбу о начину коришћења службених возила

у својини Републике Србије, којом је прописано да право на службено возило високе класе на сталном коришћењу имају председник Републике, председник Народне скупштине, председник и потпредседници Владе, председник Уставног суда и председник Врховног касационог суда.

Такође, на данашњој седници Владе Србије, прописан је начин рационалног коришћења службених возила, како би се постигле максималне уштеде и обезбедила ефикасност у раду.

Дачић: Неки службеници ће остати без кола

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић оценио је да је промена радног времена министарствима и другим службама начин како да се економски систем уподоби тренутку у којем се налазимо, а поводом Уредбе о коришћењу службених аутомобила указао да ће начин њихове употребе бити много рестриктивнији него до сада.

„Можда је радно време од пола девет одговарајуће за европске критеријуме, али сам ја док сам био министар унутрашњих послова уважио захтеве синдиката који су сматрали да је боље да раде од пола осам“, рекао је Дачић новинарима након полагања венца на споменик Димитрију Туцовићу поводом 1. маја, празника рада.

Он је, одговарајући на питања новинара рекао и да радно време за политичаре не важи.

Говорећи о одлуци да се орграничи употреба службених аутомобила Дачић је рекао да постоје критеријуми по којима се аутомобили могу користити.

Он је навео да је најмање аутомобила у Генералном секретаријату владе, свега неколико стотина, док се неколико десетина хиљада налази по разним министарствима, предузећима и јавним установама.

Дачић је додао да је сада потребно направити евиденцију и у складу са Уредбом прецизне критеријуме ко има право да користи и на који начин службени аутомобил.

„Ту ће бити великих рестрикција у односу на прошло време“, рекао је он.

Упитан да ли ће већи број службеника остати без аутомобила Дачић је рекао да је то сигурно као и да ће начин њихове употребе бити много рестриктивнији него до сада, и додао да сматра да је потребно променити начин набавке аутомобила наводећи да немачка полиција аутомобиле узима на лизинг.

„Ово неће суштински допринети финансијској консолидацији, али је добар пример рекао је Дачић и подвукао да је неопходно спречити злоупотребу, али и омогућити да посао не трпи.

Министар Вулин честитао запосленима у Србији 1. мај

Министар за рад, запошљавање, борачка и инвалидска питања Александар Вулин, честитао је запосленима у Србији 1. мај, Медјународни празник рад.

„Радничка класа Србије и овај празник дочекује сећајући се бољих времена, али и надајући се да долазе дани са више посла и више правде. У име Министарства и своје лично име честитам нам дан радничког поноса и желим да сви заједно истрајемо у борби за бољу и праведнију Србију“, истиче се у честитки.

Вулин, такође, поручио да Србију чекају „озбиљне и суштинске реформе у оквиру којих је и доношење новог Закона о раду, у духу нове социјалне политике и у интересу и послодаваца и запослених“, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и инвалидска питања.

(Блиц)