Прочитај ми чланак

ВЛАДА ГРЧКЕ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ да мења закон

0

Влада Грчке затражила је од власти у Србији да измени законе који се односе на извоз неопасног отпада у друге земље јер се постојећим, који је прошле године промењен, крше правила слободне трговине.

Самим тим и Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ, показује документ у који је Данас имао увид.

Фото: АП

У допису који је Министарство спољних послова Грчке насловило „нон папер“, што значи да се ради о незваничном документу, а који је осим нашем МСП упућен и на адресу Министарства за заштиту животне средине наводи се, између осталог, да је у Србији „од маја 2017. дошло до измена релевантне законске регулативе, и то не једном“, и то тако што је „поступак издавања дозвола за извоз неопасног отпада учинило потпуно насумичним, или чак довело до застоја у издавању дозвола, а тиме и практично онемогућено издавање нових дозвола за извоз“. У грчком МСП изражавају бојазан да је „доношење такве одлуке засновано на протекционизму“ те да се новоуведеним мерама крше принципи слободног тржишта.

„Нова регулатива може довести и до озбиљних ограничења у спољној трговини, што сматрамо да је у директном сукобу са међународном легислативом и прописима ЕУ који се примењују у Србији“, наводи се у овом документу.

Грчко МСП подсећа у овом допису да ССП прописује забрану било каквих количинских ограничења на извоз као и мера које имају исто дејство по ступању на снагу Споразума.

„Од велике важности је да се законска регулатива која се односи на утврђивање критеријума и поступка за издавање дозволе за извоз неопасног отпада поново измени на начин који ће омогућити будући промет неопасног отпада, истиче се, између осталог, у овом документу.

У Министарство за заштиту животне средине током јучерашњег дана нисмо добили одговоре на питање због чега је прошле године законска регулатива мењана, као и да ли Србија тиме, како то тврди грчко министарство, крши Споразум и угрожава слободну трговину.

Наиме, ово министарство је прошле године у два наврата мењало Правилник о садржини документације која се подноси уз захтев за издавање дозволе за увоз, извоз и транзит отпада. Најпре су у мају усвојене измене овог правилника са шест чланова, који уводи додатну документацију. Накнадно, током лета, Правилник је још једном промењен, а Министарство уводи одредбу којом је њима „на основу прикупљених и поднетих података и документације за извоз отпада“ остављено да утврде да ли, пре него што оде за извоз, „има техничких погодности, неопходних могућности и капацитета за поновно искоришћење отпада у Републици Србији на еколошки исправан и ефикасан начин“. Дозволе, потврде и доказе које је као обавезне увела првим мајским изменама Правилника, Министарство је касније, у новој ревизији документа, избацило.

ССП

Европски парламент је јануара 2011. ратификовао ССП, а он је на снагу ступио 1. септембра 2013. Њиме је створена зона слободне трговине између Србије и ЕУ у прелазном периоду од шест година. Између осталог, обавеза Србије је, према овом споразуму, да постепено укида царине, с друге стране УУ омогућава слободан приступ роби из Србије на тржишту ЕУ.