Прочитај ми чланак

Виола фон Крамон тражи суђење због робова у Линглонгу и трговине људима

0

Посланица Европског парламента из редова Зелених, Виола фон Крамон, рекла је да је неопходан судски епилог због свега што је виђено у кинеској компанији Линглонг, уз напомену да су европосланици били згрожени догађајима у Зрењанину. Након усвајања резолуције о Србији у ЕП, она је позвала шефа српске државе, Александра Вучића, да смири тензије у Србији и да позове на отворени дијалог све политичке партије.

Резолуција о Србији усвојена је у Европском парламенту са 586 гласова ЗА, 53 против, и 44 уздржаних.

Заједнички предлог Резолуције у ЕП потписали су посланичке групе Renew Europe (“Обновити Европу/либерали), Зелени, посланичка група С&Д (социјалдемократе), представници Левица. За разлику од претходних случајева, иза документа су овог пута стали и представници Европске народне партије (ЕПП) која је у прошлости гајила блиске односе са Српском напредном странком, која је уједно и њихов придружени члан.

Виола фон Крамон истиче да је сврха ове резолуције да скрене пажњу српској власти како је потребан судски епилог случаја „Линглонг“.

„Ово би требало да подсети српску власт да је причи о Линглонгу потребан судски епилог, јер је тежина случаја указивала и на принудни рад и на трговину људима. Овим смо се уверили све да су и Линглонг и еколошки протести на нашем радару и да Европска комисија мора да узме све ово у обзир при изради свог извештаја о напретку Србије и током редовног дијалога са властима у Београду“, наводи она.Виола фон Крамон казала је да су сви били згрожени сценама виђеним у кругу фабрике Линглонг у Зрењанину, али и призорима из Шапца, где су хулигани нападали демонстранте.

„Ситуација је, нажалост, веома поларизована и главну одговорност за то сноси владајућа странка и њени таблоиди. Позивам председника Вучића да смири тензије и позове на инклузиван, отворен, општенационални дијалог политичких партија, активиста, интелектуалаца и свих оних који желе да размишљају о путу којим Србија треба да иде у наредној деценији. То је преко потребно, јер не постоји чаробни штапић из Брисела или са неког другог места који то може да поправи“, подвлачи саговорница.