Прочитај ми чланак

ВИЈЕСТИ: Вучић и Мило имају одличне односе, упркос повременим трзавицама

0

Упркос повременим тензијама и јавним трзавицама између Црне Горе и Србије, предсједници двију држава Мило Ђукановић и Александар Вучић имали су у посљедње вријеме, као и обично, више конструктивних разговора.

Вучић је у посљедња три мјесеца два пута најавио да ће позвати Ђукановића – први пут након критика да се из Србије води негативна медијска кампања против Црне Горе и, други пут, након забране уласка у Црну Гору за четири личности из јавног живота Србије.

„У посљедње вријеме предсједник Ђукановић и предсједник Вучић имали су више разговора. Краћи сусрет имали су и недавно у Паризу. Као и обично, то су конструктивни разговори, на чијем дневном реду су и актуелна питања“, одговорено је из службе за информисање предсједника Црне Горе „Вијестима“ на питање да ли је Вучич, како је најавио, контактирао Ђукановића.

Вучић је почетком новембра казао да ће држава Србија реаговати због забране уласка у Црну Гору академику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, и професору Правног факултета у Приштини Дејану Мировићу јер је таквом одлуком „угрожено право на слободу мишљења“:

„Ово је нешто чиме сам био шокиран, јер ми смо забранили улаз криминалцима, лицима са потјернице, припадницима кавачког и шкаљарског клана, а неко други је као одговор забранио другачије мишљење”.

Он је тада рекао да ће министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарати с црногорским министром (Мевлудином Нухоџићем), а он са Ђукановићем. Вучић је половином септембра казао да не жели да улази у критике наводне медијске кампање из Србије против Црне Горе, али и да му је „јасно колико у Црној Гори има негативне медијске кампање против Србије“.

Коментаришући однос са руководством Црне Горе, Вучић је казао да „он није увијек једноставан“.

„Имамо много разлика, али морамо да градимо боље односе у будућности. Упутићу позив предсједнику Црне Горе да у наредном периоду посјети Србију“, казао је Вучић.

Из Ђукановићевог кабинета нијесу прецизрали да ли му је Вучић упутио позив да посјети Београд или и то „спада под актуелна питања“.

Шеф дипломатије Срђан Дармановић рекао је прије два дана да су односи Србије и Црне Горе одлични, можда најбољи од државне независности.

Вулин и екипа грде Марковића, ћуте о Ђукановићевим изјавама

Вучић је једини српски предсједник и раније премијер који није боравио у службеној посјети Црној Гори. Он је у посљедње вријеме више пута примио делегације из Црне Горе који се представљају као политички представници Срба у Црној Гори.

У посљедњих неколико мјесеци Вучићеви блиски сарадници у неколико наврата критиковали су Владу Црне Горе, најчешће министра одбране Предрага Бошковића и премијера Душка Марковића, док су прећутали неке изјаве Ђукановића.

Тако је министар одбране Србије Александар Вулин осудио изјаву Марковића да је прије 100 година Црној Гори, чланици Антанте, учињена велика неправда, јер је „присаједињењем Србији“ нестала са свјетске мапе.

Вулин је поручио Марковићу да не преноси мржњу потомцима, ако се не поноси прецима.

Званични Београд није коментарисао Ђукановићеву изјаву, након церемоније обиљежавања стогодишњице краја Првог свјетског рата у Паризу, иако је била на истом фону као Марковићева.

Ђукановић је тада рекао да је Црна Гора опет међу европским и свјетским партнерима у граду у којем је црногорска столица остала празна након што смо као земља побједница изашли из Првог свјетског рата и након „трагичне анексије“ од Србије, због које је Краљевина Црна Гора и ушла у рат.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!