Прочитај ми чланак

Весна Пешић: Треба да признамо Косово, чак иако не добијемо датум

0

Беооград — Весна Пешић каже за Б92 да се Ивици Дачићу подмећу афере у тренутку кад води преговоре с Приштином и када треба да добијемо датум за почетак преговора с ЕУ.

„Те афере измишљају обавештајне службе. Не тврдим да не постоји Шарићев клан, али сматрам да се он злоупотребљава. Дачић се са Мишом Бананом (Родољубом Радуловићем) виђао пре пет година и тада су сви ћутали. И бивши председник, али и овај садашњи рекли су да је то у реду. Зар ово што се дешава данас није могло да буде урађено пре пет година“, каже она.

 

Пешићева је у емисији „Утисак недеље“ истакла да се она, упркос бројним оптужбама, није променила, али да јесте Дачић.

„И ДС и ЛДП су ушли у коалицију са Дачићем. Седмог маја су се поздравили са њим. А сада се прекида тај процес, и то баш када треба да добијемо датум за почетак преговора за чланство у ЕУ. Можда грађанској Србији нису важни ЕУ и Косово, али мени јесу“, рекла је она.

Пешићева је казала да ће Даћић изгубити њену подршку кад не буде радио оно што она очекује од њега.

„Треба да се реализују договори око границе и царине са Косовом. Сада преговарамо о томе да не могу да се на Косову бирају органи државе Србије. На северу КиМ треба да се направе институције које неће бити паралелне. Мислим да то неће бити албанске, већ институције Срба са Косова. То је врло важан корак, јер се управо то поставља као услов за датум“, нагласила је она и подсетила да је Србија последњих година доживела велике поразе.

„Чак је и Међународни суд правде рекао да је независност Косова у складу са законом. Ми треба фактички да признамо Косово, чак иако не добијемо датум, јер тај проблем треба да се реши. Не можемо више да шврљамо“, рекла је она.

Србијанка Турајлић, професорка Београдског универзитета у пензији, слаже се да Србија треба да реши питање паралелних институција на Косову. Ипак, она истиче да не треба да ради неко сумњивих моралних карактеристика.

„То нису нове институције – то су институције државе Косово и то је врло важно урадити. Србија заслужује да то уради неко ко је поштен“, сматра она.

С друге стране, Ненад Прокић, драмски писац, верује да је „поштено да то уради они који су то и закували“.

„Друга Србија је имала шансу да то уради, али није урадила ништа. У сваком случају, сада неће горети амбасаде по Београду“, каже он.

Турајлићева је додала да „ми као земља олако прихватамо криминал“ и подсетила да су политичари ухваћени у врло сумњивим околностима. Она је упозорила да би, ако би ова Влада пала на тему криминала, то довело до тога да можда на неким будућим изборима уопште и немамо кандидате.

„Вучић одлучује о томе да ли ће Влада пасти. Мора постојати једна ствар преко које ми не можемо да пређемо. Ја не могу да подржавам некога ко се бави потенцијалним криминалним активностима. Ствар се десила некада и за то треба да се одговара. То је разлог зашто се осећам несигурност са било чиме што ради Дачић. У свету кад неког политичара сниме са љубавницом, он поднесе оставку“, објаснила је она и подсетила да је премијер Дачић био повезиван са неколико афера – од „кофера“ до „Шарића“.

„Дачић је тренутно најподложнији уценама у Србији. То је опасно за нас као земљу!“, нагласила је она.

(Б92)