Прочитај ми чланак

Весна Пешић: Амфилохије и Атанасије су пагани и насилници

0

Vesna Pesic(Данас, РТВ, Танјуг)
Одавно се зна да Амфилохије и Атанасије не припадају хришћанској вери. То су пагани и насилници, који наносе огромну штету нашој држави и друштву већ деценијама.

ДС: Поруке мржње неприхватљиве
„Поруке мржње, претње и сахрањивање живих људи у било којем времену потпуно су неприхватљиви и не припадају овој земљи и ономе што желимо да постигнемо“, изјавио је данас шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић.
Стефановић је Танјугу рекао да се у проблематику решавања питања КиМ умешао део Српске православне цркве и оценио да то јако лоше као и да порукама са митинга треба да се баве црквени органи.
„Не знам зашто у последње време долази до овакве какофоније изјава и ставова из СПЦ и мислим да ту има доста раштимованости у њиховим односима“, рекао је Стефановић.
Према његовим речима за сваку осуду су поруке које су се могле чути са данашњег митинга, те да је свака претња врло штетна, катастрофална, неприхватљива и представља одраз немоћи.
Стефановић је објаснио да маргиналне групе политичких мислилаца и бројача српских костију, мисле да могу кроз такав приступ и иначе легитимне протесте и захтеве да окаљају, односно да окаљају све оно што су можда могли да добаце до грађана Србије као легитимну ствар.
Он је поновио да је све то „брука и срамота“ данашње Србије да неко на такав начин сахрањује живе људе и институције ове земље које су демократски изабране.
Изречене претње убиством данашњим политичким лидерима, те подсећање на убиство премијера Ђинђића, само потврђују сумње да су они и сами били умешани у тај језив злочин – каже за Данас социолошкиња Весна Пешић поводом понашања владика СПЦ на јучерашњем београдском митингу Срба са севера Косова.

Према њеним речима, поједини челни људи СПЦ ће се понашати насилнички и мешати у државне послове све док наши политичари строго и сасвим јасно не раздвоје државу од цркве. „Уместо што се Цркви најчешће удварају, мислећи да то помаже њиховом рејтингу, они треба да мисле на интерес Србије да постане секуларна и модерна држава“, истиче Пешићева.

Жарко Кораћ, лидер СДУ и посланик ЛДП, за Данас каже да су коначно маске пале и да се види да се СПЦ, односно њени водећи људи, баве политиком.

– Ово је запрепашћујуће. У једном случају се прети убиством и наговештава нечије убиство, што је у суштини озбиљно кривично дело. То, наравно, може да се схвати и као подстрекивање на убиство, јер њихове речи имају утицаја на велики део грађана – упозорава Кораћ.

Верски аналитичар Мирко Ђорђевић за Данас каже да није необично да се СПЦ оглашава и говори о Косову, али је да је необично, па и скандалозно, да се црквени великодостојници појављују на политичким скуповима и шаљу политичке поруке.

– Литургија за упокојене се служи само за мртве и она је употребљена у контексту који вређа Владу Србије, али и све хришћане јер су ове поруке, благо речено, злослутне. Сматрам да поводом овога треба да се огласи СПЦ саопштењем. И не само то, него да се од тога огради – сматра Ђорђевић.

Омеровић: Молитва за упокојење владе незапамћен скандал
Председник скупштинског одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић оценио је да је данашња молитва за упокојење владе и Скупштине Србије срамота, брука и незапамћен скандал.

„Данашња Молитва за упокојење владе и Скупштине Србије значи смрт најзначајнијих, легитимних и на легалан начин изабраних представника свих грађана Србије“, истакнуто је у саопштењу Омеровића.

Указујући да су се чуле и паралеле за премијера Ивицу Дачића са убијеним премијером Зораном Ђинђићем и наговештајем сличног краја, он је истакао да је то монструозно и запитао се да ли постоји иједна црква која у свету тако комуницира са својом државом.

„Само пре неколико дана тај исти члан Синода СПЦ је у васкршњој посланици, позвао вернике на поштовање љубави и слогу, молио се пре пет дана за добро како онима на власти, тако и опозицији“, наведено је у саопштењу

Илић: Поруке које су се чуле на митингу неприхватљиве
Шеф посланика УРС Владимир Илић сматра да су поруке и поређења које су се могла чути на митингу „неумесна и неприхватљива“, иако никоме не треба оспорити право на протест.

„Имали смо прилике да чујемо доста оштру реторику, па и неумесна и недолична поређења. Наравно никоме не треба оспорити право на протест и имам пуно разумевање за све Србе који живе на Косову и Метохији, разумем и њихов страх, који је добрим делом оправдан, а са друге стране Србија не сме да буде таоц таквих ултиматума“, рекао је Илић.

Он је у изјави Танјугу нагласио да сви имају право на протест и да друштво мора да буде толерантно, али да „за неке ствари које су се чуле данас не сме бити толеранције“.

„То су потпуно неприхватљиве поруке, посебно ако иду од наше цркве или дела наше цркве. Немам разумевања за такве поруке и тако неумесна поређења и коришћења имена Зорана Ђинђића у таком контексту“, рекао је Илић и навео да се то може схватити и као нека врста претњи људима који воде Србију у овом тренутку.

Ружић: Очекујемо јасан став СПЦ
Социјалистичка партија Србије очекује јасан став Српске православне цркве поводом, како оцењују, „срамног“ позивања на нове политичке атентате и „упокојење“ великог броја представника грађана у парламенту.
„СПС очекује јасан став СПЦ поводом срамног и бестијалног позивања на нове политичке атентате и упокојење 80 одсто представника грајднаа наше државе у парламету, а све од стране црквених великодостојника који не заслужују да буду ни лаици“, рекао је шеф посланика СПС Бранко Ружић Танјугу.
Он је нагласио да се напокон мора схватити да се мора прекинути са манипулисањем сентиментом народа са севера Косова и Метохије и „вербалном агресијом која не служи на част СПЦ“.
„Доминантан број народних представника у пралменту могу бити стадо, али нећемо прихватити било какво упокојење“, поручио је Ружић.
Он је рекао и да „ваљда умни људи знају и познају разлику између духовне и световне власти“.

Шеф посланика УРС је истакао да влада поступа одговорно, да већина грађана подржава одлуку коју је влада донела, а да је и у парламенту постигнуто максимално могуће јединство, будући да су све парламентарне странке осим ДСС, подржали споразум.

ЛСВ: Државни врх нема право да ћути
Лига социјалдемократа Војводине затражила је данас одлучну реакцију државног врха и надлежних државних органа поводом изјава и претњи митрополита Амфилохија и владике Атанасија.

Из ЛСВ наводе да се прећуткивањем претњи и толерисањем насиља урушавају институције ове земље, за чији рад и интегритет су преузели одговорност.

„Ако највиши државни функционери, а превасходно председници републике, владе и парламента могу имати разумевања за све што се данас чуло и видело, јер су се раније служили истим методама упозоравамо их да на то немају право“, истиче се у саопштењу ЛСВ.

Како се даље каже, ЛСВ је у више наврата јасно ставила до знања представницима државног врха да, упркос политичким разликама, уколико се одлуче за наставак европског пута, по том питању могу рачунати на подршку те странке.

„То смо поновили и показали поздрављајући споразум Београда са Приштином и гласајући за владин извештај о тим преговорима, али и затраживши реакцију на хиљаде смс претњи премијеру и вицепремијеру 20. априла“, наведено је у саопштењу.

Из те странке наводе да би исто тако подржали и одлуку државе да реагује на „претње и говор мржње од владика Амфилохија Радовића и умировљеног владике Атанасија“.

„Ако је дозвољено претити премијеру и потпредседнику владе, изводити литургију за упокојење највиших државних институција попут владе и скупштине, ако градом могу некажњено да митингују припадници Образа чији је рад забранио Уставни суд, каква се порука шаље грађанима земље који плаћају порез да би били безбедни“, истакнуто је у саопштењу ЛСВ.