Прочитај ми чланак

Вељовић „наградио“ Дикића за послушност

0

dikic(Б92)

Бивши командант Жандармерије Братислав Дикић биће постављен за помоћника директора полиције Милорада Вељовића само неколико дана од смене у Жандармерији.

Нову функцију у полицији обезбедиће му стручна спрема и чин смењеног првог човека Жандармерије.

Пензионисани пуковник Управе за борбу против организованог криминала Јосип Богић сматра да је нејасна и сама Дикићева смена.

„Уколико ви смењујете тако високог полицијског чиновника, ви му одузимате и чин, а чин може да се одузме само на основу дисциплинског поступка. Осим тога, ова најновија измена, постављање Дикића за помоћника директора полиције је у ствари награда. Онда је једно са другим у супротности. И смењивање, као што је донето решење, онда морају да се наведу разлози а по мени су ти разлози веома танки и сумњиви“, рекао је Јосип Богић.

Смена Дикића са места команданта Жандармерије и постављање на више место за криминолога Добривоје Радовановића апсурдна је ситуација, нарочито ако се има у виду да до сада у полицији није била пракса да се смењују или подносе оставку начелници чији су потчињени начинили неко кривично дело.

„Оно што је још чудније је да се никакав дисциплински поступак није водио у овом случају, него је позив на смену дошао врло брзо и врло брзо спроведен. Такође је чудно да је министар полиције рекао да ће потписати оставку иако није видео о чему се ради и све у свему то је још једна непотребна афера која се дешава у нашој полицији. Ако ја ишта знам о полицији и борби против криминала, тај човек није сме ни да буде изабран за команданта Жандармерије због својих изразито јаких националних осећања који прелазе постепено у националистичке“, каже криминолог Добривоје Радовановић.

Поводом предстојећег постављања Дикића на нову дужност полиција се до овог тренутка није оглашавала.