Прочитај ми чланак

Вељко Одаловић: Затирање свега српског је очигледно нечији циљ

0

veljko odalovic

(Тањуг)

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић каже да су порушени надгробни споменици најбољи показатељ какав однос према Србима имају комшије Албанци.

Он је данас, на Задушнице, обишао гробље у Косову Пољу.

„Ови људи који су овде сахрањени сигурно нису никоме ништа криви, али затирање свега што на било који начин на овом простору подсећа на српско и Србију је очигледно нечији циљ“, рекао је Одаловић за ТВ „Мост“.

Он је изразио наду да ће се тај вандализам и агонија зауставити, да ће се они који овакве злочине над мртвима чине санкционисати, истакавши да је то посао оних који треба да створе нормалан живот за Србе који хоће да се врате.

„Ово је слика која одвраћа од намере оне који желе да се врате и зато то не треба да виде“, рекао је Одаловић.

Он је казао да говори о „несигурности и безперспективности“ и изразио наду да ће се кроз процес преговора у Бриселу наћи решење да се свакоме, на сваком месту, створе услови да буду мирни и сигурни.

Одаловић је у Косову Пољу обишао гробове својих рођака и пријатеља, преноси митровичка телевизија и наводи да је на том гробљу у јануару порушено више од 50 надгробних споменика, а сада је око 70 одсто гробова и обележја порушено или оскрнављено.

Повезане вести: Задушнице – југ Косовске Митровице: Сви српски споменици уништени