Прочитај ми чланак

Председник Србије отписао близу 100 Срба из Косова Поља

0

Наш господин председник тврди да нема Срба у Косову Пољу, али нас има. Много боли то што смо чули, ја не знам ко њему даје те податке али реалност је сасвим другачија. Има нас и биће нас, каже Мирјана Марковић

“Ја вам говорим прецизне бројке. Ми више немамо у Косову Пољу никога. Остало нам је да певамо “Српска се труба чује”, али нема ниједног Србина у Косову Пољу”, казао је председник Србије Александар Вучић представљајући извештај о Косову пред посланицима у српском парламенту. Срби из овог града му поручују “Има нас председниче, дођите да нас посетите”.

 

“Трубите браћо, силније боље, опет је српско Косово Поље”, стихови су песме о којој је председник Александар Вучић говорио у Скупштини Србије. Косово Поље није српско од ратних сукоба, а већина српског становништва одселила се из овог града током мартовског погрома 2004. године. Међутим, нетачна је председникова изјава да у Косову Пољу нема ниједног Србина.

Екипа РТВ Ким посетила је данас Косово Поље и разговарала са тамошњим Србима.

Најбројније српско становништво у овом граду живи у такозваном “Машинском парку”. У три зграде живи 45 Срба, међу којима је неколико деце. У овом насељу имају свој фризерски салон и кафану. Са комшијама Албанцима понекад имају проблема, али их мучи и то што их је, како кажу, држава Србија отписала.

„Велика је храброст данас живети у Косову Пољу. Мада наш господин председник тврди да нема Срба у Косову Пољу, али нас има. Много боли то што смо чули, ја не знам ко њему даје те податке али реалност је сасвим другачија. Има нас и биће нас, надам се“, каже Мирјана Марковић.

Слично одговара и Мирјанин комшија Рајко Трандафиловски.

“Они негирају да у Косову Пољу има Срба. То нас највише боли. Ево питајте било којег Албанца у Косову Пољу: Да ли у Косову Пољу има Срба, он ће да вас доведе до нас. Питајте председника Србије: Да ли у Косову Пољу има Срба, он ће да вам каже да нема. То је срамота”, каже Рајко Трандафиловски.

„Ова вест ми делује депримирајуће, када вас председник отписује, шта онда да очекујемо од других. Осећамо се на тај начин одбачено, али нисам само ја ту, већ и породица, деца. Дакле, они не постоје, неко и њих брише“, говори Славиша Делибашић за РТВ Ким.

Поставља се питање – Ко председнику шаље податке о Србима на Косову и како? Да ли је могуће да троје посланика са Косова у Скупштини Србије, али и представници Српске листе који су на скупштинском балкону пратили Вучићево излагање, не знају да у Косову Пољу живе Срби?

„Не знам да ли не знају или неће да знају да има Срба у Косову Пољу. Једноставно прикривају тај податак. Моја мајка је живела поред самог Министарства за заједнице и повратак, немогуће је да не знају“, каже Мирјана.

Међутим, поједини становници Косова Поља највише замерају локалним представницима у институцијама државе Србије. Истичу да су надлежни у ПО Косово Поље дужни да званичнике у Београду информишу о правој ситуацији на терену, те да их се сете само пред изборе.

„Кад је гласање сви су ту да нас зову да дођемо да гласамо, ми смо сви на бирачком списку. За гласање смо сви ту и зову нас, тада смо Срби из Косова Поља. Долазе на врата и зову нас да гласамо и нормално да смо гласали за председника. Тада знају да постојимо“, каже Радмила Лучић Паповић.

Црвени крст: У Косову Пољу живи до 95 Срба

Према подацима Црвеног Крста, У Косову Пољу тренутно живи ближу сто Срба раштрканих по читавом граду.

„Са сигурношћу могу да кажем, да када смо пре две године радили евиденцију социјалних карата у Косову Пољу било је око 130 Срба, после две године, а према нашој евиденцији има 90 или 95 Срба у Косову Пољу“, истиче за РТВ Ким секретар Црвеног Крста Јовица Митровић.

Зато Срби али и њихове комшије других националности из косовопољског насеља „Машински парк“ имају поруку за председника Србије:

“Овом приликом поздрављам нашег вољеног председника Вучића. Пошто каже да у Косову Пољу нема Срба, биће нам драг гост и нека изволи нека дође код мене да гостује и да га упознам са Косовим Пољем”, каже Драгиша Мијатовић.

„Ако председник некад гледа овај видео, нека дође и неког пита да ли нас има“, позива Славиша Делибашић.

„Доћи ће. И Тадић је био кад је био председник. Нека сврати, да види колико нас има, стварно би нам значило“, поручује комшиница Ленче Малиновска, иначе, по националности Македонка.

Председник Србије Александар Вучић је и пре три године направио грешку у процени броја становништва у Косову Пољу, али у Чаглавици и Бресју. Овога пута се исправио па је казао да у Бресју „има нешто мало Срба“, али и да „губимо Угљаре и Чаглавицу“.