Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ КОНГРЕС СНС: Сутра ће нам бити боље

0

1

Српска напредна странка је рођена из потребе Србије да преживи. Вратили смо поверење грађана у државу. Све би било другачије да нисмо направили нашу странку, која ће тек да промени Србију.

То је поручио лидер СНС Александар Вучић, на великом скупу у београдској „Комбанк арени“, којим је та странка у понедељак свечано обележила тачно пет година од свог оснивања.

Он је пред својим партијским саборцима, симпатизерима из целе Србије, дипломатским кором, регионалним државницима, представницима светских великих сила, коалиционим партнерима и политичким ривалима прочитао акциони план који садржи кључне тачке: опоравак економије, улазак Србије у ЕУ до 2020. године, фискалну одговорност, нулту толеранцију према криминалу и корупцији и корените реформе у образовању и пензијском систему.

Дворана је прокључала када је Вучић изашао на бину. Он се прво извинио 20.000 људи који нису ушли у салу, а затим је затражио да сви устану и да се великим аплаузом захвале Томиславу Николићу за све што је урадио за Србију и странку:

– Пре пет година поставили смо тешке задатке. Ризиковали смо, говорили истину и видите где је сада наша странка. Зато ми верујте да и Србија може много да постигне у наредних пет година. Хоћу да Србија побеђује и по цену да ми привремено губимо. Да се унапредимо и да стигнемо време. То тражи договор народа. Мање нам је важно да нас разумеју странке и лидери. Важно нам је да нас разумеју грађани који ће да истрпе муку ако осете правду.

Вучић је поручио да у наредних стотину година неће бити важнијег задатка од модернизације Србије. Потом је детаљно изложио акциони план за будућност државе:

– Први задатак је економија и оздрављење српске привреде. Пензије ће бити веће, али ће се ићу у пензију кад и у целој Европи. Неће бити толеранције према корупцији. Нека причају небулозне приче о политичком прогону, али лопови ће да одговарају пред народом! Имам једначину да сатремо корупцију или ће она сатрети нас.

Лидер напредњака најавио је потпуни заокрет у свим сферама:

– Испразнили смо резервоар издржљивости економије. Морамо снажније и јаче да радимо, како бисмо оздравили привреду, довели инвеститоре и отворили нова радна места. Морамо ову кућу да зидамо из почетка и неће бити лако. Неће бити намештања тендера, неће бити гарантованих радних места. И оне који су против нас повешћемо бољим путем, за нашу лепу Србију. Од свих вас тражим одговорност, а поготову од јавних функционера.

На препуним трибинама доминирали су страначки транспаренти, српске тробојке, а сви су били „наоружани“ и навијачким балонима којима су правили заглушујућу буку.

Тишина је завладала секунд пре него што је Павле Аксентијевић отпевао химну „Боже правде“. Тада је започео и главни програм, кратким филмом о фуриозном успону СНС у протеклих пет година.

2Први пут откако је преузео функцију председника Србије и поднео оставку на место лидера партије, на страначком скупу, уз жесток поздрав окупљених, најпре се обратио Томислав Николић. Почео је речима: „Вечерас ме нећете расплакати, колико год да покушате“:

– Не могу без вас, као отац без своје деце. У мојим сте мислима, бризи, срећи и зебњи. Понели смо заједно крст када су бацали камење на нас. Знајте да се нисам променио. Отац не може да не воли своје најмилије.

Николић је замерио некима у СНС што су се склонили у хладовину и препустили терет борбе Вучићу и неколицини око њега:

– Поносан сам на Вучића, којег шибају ветрови са свих страна. Ту олују покрећу они што су опљачкали државу.

СНС тражи жртвовање свих због узвишеног циља. Интерес Србије мора да буде испред личних жеља. Многи покушавају да врате државу у време у ком је политика била криминал. Србију су, нажалост, водили појединци с лошим намерама. Наша је дужност да исправимо неправду и уведемо ред и рад у Србију. Основао сам странку да побеђујемо и победили смо. Ову лавину више нико не може зауставити.

Европску политику СНС са говорнице су подржали и бивши словачки премијер Микулаш Дзуринда, градоначелник Дебрецина Лајош Коштут, Педро Николас, из Европске народне партије, окупљенима се обратио и аустријски министар пољопривреде Ники Берлаковиц…

Прослави су присуствовали председник Парламентарне скупштине Савета Европе Жан Клод Мињон, специјални изасланик руског председника Владимира Путина Александар Михајлович Бабаков, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, шеф делегације ЕУ Мајкл Девенпорт, представник КП Кине… А амбасадори Велике Британије и САД послали су делегације.

Обележавању су присуствовали председник и премијер РС Милорад Додик и Жељка Цвијановић, председник СДС Младен Босић, функционер ДПС Светозар Маровић…

И породица тениског аса Новака Ђоковића била је на обележавању јубилеја, као и Драган Џајић, Милорад Чавић, Дуле Вујошевић, Милица Мандић, Небојша Човић, Војкан Борисављевић, Гојко Ђого, Здравко Чолић, Жељко Самарџић и Аца Лукас, Жељко Митровић, Ивица Краљ…

ФРАТИНИ: ПОКРЕНУЛИ СТЕ РЕФОРМЕ

БИВШИ шеф италијанске дипломатије Франко Фратини преузео је у понедељак и званично функцију саветника Владе Србије у процесу евроинтеграција. По доласку у Београд, Фратини се одмах срео са представницима српске владе и са државним тимом за придруживање ЕУ.

– Србија је део Европе, покренули сте реформе и велику борбу против корупције. То није важно због Брисела, него због ваше земље – поручио је Фратини на скупу СНС.

FoNet-SNS-GODIŠNJICAПЕТ ГОДИНА НАПРЕДЊАКА

2008.

* 6. септембар – Томислав Николић поднео оставку на место заменика председника СРС

* 8. септембар – Николић са десет бивших посланика СРС основао нову посланичку групу „Напред Србијо“

* 3. октобар – Александар Вучић приступио напредњацима

* 21. октобра – Одржана оснивачка скупштина СНС – Николић председник, Вучић заменик

2009.

* 7. јун – Победа на локалним изборима у Земуну и на Вождовцу

2010.

* 25. фебруар – Прикупили милион потписа за смену владе ДС

2011.

* 16. април – Николић после великог митинга ступио у штрајк глађу и жеђу са захтевом да се распишу избори

2012.

* 20. мај – Николић победио Бориса Тадића на председничким изборима

* 24. маја – Николић подноси оставку на место председника странке

* 27. јула – Изабрана нова Влада Србије коју предводе напредњаци

* 29. септембра – Вучић изабран за новог лидера странке

2013.

* 21. октобар – Серија локалних избора и истраживања показује да је популарност СНС прешла 40 одсто подршке

(Новости)