Прочитај ми чланак

Вашингтон пост: У Србији је бунт људи против власти

0

Опозициони лидери су јуче, за време полицијског часа, испред зграде Народне скупштине организовали протест због преоштрих мера у борби против коронавируса, како наводе, неуставно донетог ванредног стања и тираније Александра Вучића, о чему је писао и угледни амерички лист "Вашингтон пост".

Чувени медиј је упознао јавност у Сједињеним Америчким Државама каква је ситуација у Србији и навео је да су, осим опозиционих лидера, протестовали и грађани са својих прозора и балкона.

ФОТО: Србин.инфо

– Такође у четвртак, у Србији се чуло лупање у хиљаде шерпи, а зачули су се и звиждуци са прозора и балкона, упркос томе што су власти ублажиле раније најављену забрану кретања од чак 83 сата планирану за наредни викенд – наводи „Вашингтон пост“ и наглашава:

– Српска Влада је средином марта увела неке од најоштријих мера у Европи, увела је ванредно стање, забранила је људима старијим од 65 година да напуштају своје домове и сн снагу су ступили дневни и викенд полицијски часови. Владини критичари су инсистирали да су власти аутократског председника Александра Вучића искористиле ванредно стање како би сузбиле демократију и медијске сллободе. Вучић је то негирао – наводи овај амерички лист.

Даље се истиче да су се „лидери неколико опозиционих странака окупили у четвртак на почетку полицијског часа у 18 сати, одржавајући говоре испред зграде парламента у Београду, да су носили маске, али да нису у потпуности поштовали мере друштвене дистанце“.

– Присталице опозиције нису позване на протесте, али су се појавили симпатизери владајуће странке, који су викали на опозиционе лидере. Није пријављено већих инцидената.

„Вашингтон пост“ подсећа да је полицијски час у Србији првобитно требало да траје од четвртка у 18 до понедељка у пет ујутру како би се спречило дружење људи током првомајских празника, али је Влада раније јуче скратила забрану кретања након „притиска јавности“.

Овај лист подсећа на сцене које су се одиграле у среду, када је у режији Српске напредне странке организован протест против незадовољних грађана.

– Провладине присталице и фудбалски хулигани су у среду запалили бакље на врху неколико београдских здрада у знак подршке Вучићу, чиме су изазвали оштре критике јавности и тако су појачали тензије – наводи „Вашингтон пост“.

На крају се закључује да је током епидемије коронавируса у Србији оболело 9.009 особа, а да је забележено 179 жртава. Србија је започела ублажавање мера, али су стручњаци упизорили да је ситуација и даље променљива, закључује овај угледни амерички лист.