Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОН ПОСТ: Одустајање САД од Балкана Хан не види као проблем

0

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изавио је да би размена територија између Србије и Косова могла да буде део правно обавезујућег споразума, нагласивши да је једини предуслов за ЕУ да сваки споразум мора да допринесе миру и стабилности региона.

У разговору за Вашингтон пост, током недавне посете САД, Хан је изразио наду да ће решење спора око имена Македоније послужити као претеча за решавање других конфликата на Западном Балкану, укључујући и застој у дијалогу Србије и Косова.

Фото: Танјуг/АП

Говрећи о могућем прилагођавању границе, Хан је нагласио да би правно обавезујући споразум две стране покрио и области шире од питања границе и да „један од кључних елемената будућег споразума мора бити поштовање мањинских права“.

„У овом тренутку нико не може да предвиди шта би могао да буде коначан исход. Могућа размена територија би, у сваком случају, могла да буде, ако хоћете, последњи делић веће слагалице… Једини педуслов који смо поставили јесте да било какав биалтерални споразум мора да доринесе миру и стабилности региона“, рекао је Хан.

По речима еврокомесара, политички споразум на уштрб других био ни неприхватљив за ЕУ.

Поводом оцена да би повлачење САД са водеће позиције у политици према Западном Балкану могло да дестабилизује тај регион, Хан је, како наводи Вашингтон пост, понудио другачији приступ.

„То је нека врста лагалног враћања у нормалу“, рекао је додајући да 75 одсто трговинске размене регион обавља са земљама ЕУ.

По мишљењу Хана, у питању је на неки начин само реакција на ситуацију на терену јер САД немају готово никакве пословне интересе у региону.

„САД су раније биле у вођству због НАТО интервенције… Ситуација се променила… Ако погледам у ширем временском оквиру, у региону има напретка. На пример, ако би на терену било неких сукоба између Србије и Косова, у прошлости би лако водило у насиље, док данас лидери узимају телефон и зову један другог“, рекао је Хан за Вашингтон пост.

Он је рекао да је током и непосредно после ратова 1990-их, Вашингтон а не Брисел био лидер политике према региону али да је данас другачије.

САД веома подржавају ЕУ у и око региона али верујем да су срећни што смо ми преузели вођство, додао је.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!