Прочитај ми чланак

Ванредно обраћање Ђиласа Вучићу: Сада је стварно доста! Нема затварања народа!

0

Александре Вучићу, Брнабићке, Вулини, Лончари, партијски и непартијски велики здравствени стручњаци, престаните да малтретирате сопствени народ. Опет хоћете да нас затворите на више од 80 сати док нам у исто време говорите како је вирус под контролом и како је победа ту. Затварате нас док ублажавате мере. Отварате теретане, фризерске салоне, а забрањујете кретање по парковима уз држање дистанце", рекао је председник Странке слободе и правде, Драган Ђилас у видео обраћању режиму поводом мера које су донете о полицјском часу за време првомајских празника, додавши да Србија не заслужује да буде највећа тамница у Европи.

– Затварате нас, док ти, Вучићу, позиваш људе да крену са грађевинским радовима. Позиваш да раде оне исте људе које ћеш у четвртак да затвориш на четири дана. Већ 45 дана, уз неопходне разумне мере које смо подржали, трпимо тортуру као ниједан други народ у Европи, јер сте се 15 дана спрдали и зезали са вирусом док се цела Европа спремала. Говорили сте о шопингу у Милану, генетској отпорности Срба, ракији као леку, вакцини коју ћете направити, максимуму од десетак оболелих, вирус који је мање опасан од обичног грипа, нападајући при томе све нас који смо упозоравали на опасност, тврдећи да то радимо како би одложили изборе – казао је Ђилас.

– Видели смо како се понашају друге земље, какве мере је спровела Словачка, држава са пет и по милиона становника врло слична Србији, која је имала само 12 умрлих и 1.000 заражених на дан кад смо ми имали 150 мртвих и 7.000 заражених. Говорили смо, предлагали, молили, такорећи вриштали да се уозбиљите, али кампања, избори, потписи и посета „Крушику“ били су важнији од живота људи. Када сте схватили каква је ситуација, упали сте у панику сви ви који сте се 26. фебруара смејали.

Касније је власт, каже Ђилас, кренула са мерама лажући народ да имамо све што нам треба и да је све под контролом.

– Истерали сте војску на улице, жртвовали медицинске сестре и лекаре терајући их да раде без заштите, забранили сте сељацима рад на њивама и закључали пијаце да не могу да продају своје производе, закључали сте старије од 65 година у станове и бацили кључеве. Џабе смо објашњавали да људи морају да изађу бар сат времена дневно. Рекли сте нам да би то довело до 300.000 мртвих. Нисте могли данима да донесете одлуку да деца са аутизмом могу напоље у терминима када су навикли, никада нисте донели одлуку о шетњи дијабетичара иако је то неопходно за њихово здравље.

Ђилас констатује да је српско становништво једино у Европи које је затворено на четири дана у кућама, иако власт и струка тврде да је вирус побеђен.

– Исмевали сте највеће земље света због економских мера које су донеле, због милијарде помоћи за грађане и привреду, а онда сте донели своје мере које неће спречити отпуштање људи и крах привреде. И онда једног дана рекли побеђујемо. И то у време викенда када смо постали једини народ у Европи који је сопствена држава, следећи кинески модел, затворила на четири дана. Издржали смо и та 84 сата, издржавамо и овај викенд верујући да ствари иду набоље, да вирус пролази. Јер сте нам то ви говорили. И онда доносите одлуку да нас затворите на 83 сата. Једино нас у целој Европи! Па шта је са вама људи, да ли сте полудели? Зашто све то да би дан после ублажили већ ублажене мере и дозволили много тога што је сада забрањено. Докле ћемо да будемо изложени малтретирању говорећи да би без ваших мера умрло 100.000 људи. Па мало више од тога броја је до сада умрло у целој Европи. Престаните више да плашите и лажете. Затварате нас да би покрили све грешке које сте направили, а које су људе коштале живота.

Ђилас је закључио да је од Србије направљена највећа тамница у Европи и позива надлежне да спроведу правила која би се поштовала за првомајске празнике, а која не би штетила ни здрављу, ни достојанству људи.

– Ти, Вучићу, све ово радиш како би спровео своју болесну кампању да си све урадио за наше добро. За наше добро си лагао да вирус не постоји, да ће да помре 300.000 пензионера, да имамо опрему и респираторе, оптужио си наше људе који су дошли у земљу и на крају си рекао да је држава школовала лекаре да би они једног дана помрли када дође епидемија. Запамтите да никад ниједној власти није било добро када је народ устао за своје добро. Цена коју смо сви платили због ваших лажи, бахатости и незнања је огромна и то вам никада нећемо заборавити. Не можемо и нећемо да будемо део лудила које свакодневно призводите. Позивам вас да повучете меру затварања више од шест милиона људи на четири дана. Да одустанете од идеје да од Србије направите највећу тамницу у Европи. Позивам вас да донесете правила које ћемо поштовати сви за време првомајских празника, а и после њих, а које ће нам омогућити да сачувамо здравље, али и достојанство – казао је Ђилас.