Прочитај ми чланак

УЖИВО „Влада одлази у историју“; Подгорица на ногама; Кривокапић се опрашта…

0

Посланици црногорског парламента на ванредној седници требало је да расправљају о иницијативи за смену потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, али дневни ред није усвојен. Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић саопштио је да је гласало 77 посланика - 20 њих је гласало за, 11 против, а 46 је било уздржан.

На дневном реду су биле две тачке – иницијатива премијера Здравка Кривокапића за разрешење вицепремијера Абазовића и предлог да се за ту позицију изабере министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Предлог о разрешењу Абазовића упутио је Кривокапић након што је УРА, уз подршку опозиционих посланика, предала иницијативу о изгласавању неповерења Влади.

19:36
Председник Социјалдемократа Дамир Шеховић

19:31
Писац Мухарем Баздуљ уз Абазовића

19:17
Почео протест у Подгорици

И вечерас су се грађани окупили због „рушења“ актуелне и могућег формирања мањинске владе.

Грађани, њих неколико десетина, окупило се испред Скупштине.

Саобраћај на Булевару испред Скупштине је блокиран. На протесту нема политичара.
19:00

18:57

18:56

18:35
О Абазовићу

18:25

18:02
Кривокапић наставља да твитује

18:01

17:53
Јаков Милатовић: Ђукановић је креатор свега

„Програм Европа сад је апсолутно одржив, он је тако и креиран. Међутим, ако дође до пада Владе, ако програм Европа сад буду имплементирали људи који су били против тог програма, ја се бојим да ли ће он остати на снази“, рекао је Милатовић новинарима након седнице Законодавног одбора.

Он је навео да се боји да ће неко да сруши све што је до сада урађено, када је у питању историјско повећање плата грађанима.

„Мислим да је изјава (Мила) Ђукановића, који је један од креатора комплетне политичке неизвесности тренутно у Црној Гори, заједно са његовим новим стратешким партнерима – УРА-ом, дао једну изјаву на том тону“, рекао је Милатовић.

17:25
Проблеми и на локалу: Свађа владајуће коалиције

Будвански одбор Грађанског покрета УРА саопштио је да је потпуно природна коалиција у Будви између Демократа и Демократског Фронта (ДФ) јер им кореспондирају програмска и идеолошка начела.

„Иако су будванске Демократе јуче биле против а данас су за коалицију са ДФ ми поздрављамо њихову одлуку да направе постизборну коалицију са ДФ у Будви што смо им и пре два дана предложили, а све у циљу ургентног успостављања функционалног система локалне самоуправе и посебног фокуса на припреми туристичке сезоне. Дакле, иако ријетко да Демократе имају свој став по било ком питању успели су из другог пута ипак да га саопште. Ми у ГП УРА Будва поздрављамо ту потпуно природну коалицију, имајући у виду њихова програмска и идеолошка начела која у потпуности кореспондирају са ДФ“, наводе.

16:19
„Одустаните од издаје“

15:50
Делегација ЕУ: Црква да се не меша

Делегација Европске уније у Подгорици саопштила је да црква не треба да се меша у послове Владе јер је Црна Гора секуларна држава.

„Црна Гора је суверена држава. Верска питања не треба да се мешају у функције извршне власти. Ово је основно начело одвојености цркве и државе у секуларној држави, каква је Црна Гора“, наводи се у одговору Делегације.

15:45
„Превара“; „Свестан сам“

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да је свестан да ће Скупштина сутра изгласати неповерење његовој влади и навео да је такав сценарио договорен између дела власти и лидера опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића.

Кривокапић је данас такав расплет политичке кризе назвао „преваром“, а свој мандат на челу владе описао као „седење на електричној столици“, алудирајући на одсуство подршке унутар владајуће већине.

15:11
Кривокапић се опрашта од позиције премијера

14:52
„Избори најпоштеније решење“

Законодавни одбор Скупштине Црне Горе оценио је да је иницијатива за скраћење мандата Скупштине у складу са Уставом и законодавним системом.

Посланик Демократске Црне Горе Момо Копривица сматра да је предлог у складу са Уставом.

Сматра да је иницијатива за рушење владе донела само поделе и конфронтације, те да је зато најбоље да се скрати мандат Скупштини па да се иде на „суд грађана“.

„Зашто се бежи од избора?“, питао је Копривица.

Маја Вукићевић из Демократског фронта која је и председница Одбора казала је да су и они почетком децембра предлагали изборе, али да нису имали разумевање ни од Владе.

„Ми ћемо подржати иницијативу јер сматрамо да су избори најпоштеније решење“, истакла је она.

14:25
Председник Скупштине Алекса Бечић позвао на мир

14:23
„Ђукановић прекршио Устав“

14:20 Бечић поручио грађанима да не излазе на улице
 
Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић позвао је грађане да вечерас, сутра, као и током одлучивања о његовом разрешењу остану код куће.
 

 
„Поштовани грађани, имајући у виду да поново није одржана седница Већа за националну безбедност, јавно изречене ставове председника Владе, те и друге расположиве информације, молим Вас да вечерас, сутра, као и током одлучивања о мом разрешењу, останете својим кућама“, пише на његовом Твитер налогу.
 
13:30 Кривокапић: Знам да већ следећег дана нисам премијер, то је Ђукановић договорио
 
13:01 Ко је гласао „за“, ко „против“, а ко су били уздржани
 
Посланици коалиције Мир је наша нација у којој су Демократе и ДЕМОС Миодрага Лекића гласали су данас против дневног реда Скупштине на којој је требало да се гласа о смени Дритана Абазовића потпредседника Владе.
 
За Дневни ред су гласали посланици ДФ-а, док су посланици ДПС-а и мањина били уздржани
 
12:58 Абазовић: Сутра још мање гласова подршке влади
 
Потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је након седнице Скупштине да ће сутра бити још мање гласова посланика за подршку Влади.
 
То ће бити одговор на, како је казао, одговор на причу око воље народа.
 
„Треба сви да нађемо одрживо решење које земљу мора да гурне напред“, казао је он.
 
12:44 Бечић: Шта се крије иза поступка опозиције – закључите сами
 
Председник црногорског парламента Алекса Бечић је, након седнице на којој дневни ред за смену Абазовића није добио подршку посланика, рекао да су поступили као и у ранијим случајевима.
 
„Никада мимо договора у парламентарној већини нисмо желели да решавамо кадровска питања, ако не постоји договор 41 посланика парламентарне већине. Лева страна је, чини ми се била уздржана, а ДФ је гласао за дневни ред. Ми смо остали принципијелни. Тако да је наш однос био истоветан, као и када се разрешавао један члан Владе половином прошле године, и кад су биле три интепрелације о раду министара крајем прошле године“, рекао је Бечић.
 
Занимљиво је, каже он, да је опозиција имала другачији приступ у односу на прошлу године кад је разрешаван министар правде Владимир Лепосавић, када су дали подршку том предлогу.
 
„Овог пута су се определили за другачији приступ, а вама остављам да логицирате и закључујете шта се иза тога крије“, рекао је Бечић.
 
12:33 Ускоро ће се обратити председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.
 
 

11:55

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић саопштио је да је гласало 77 посланика – 20 њих је гласало за, 11 против, а 46 је било уздржан

.

11:53
 
Предложени дневни ред није изгласан и председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић закључио је прво ванредно заседање у 2022. години.

11:50

Почело прво ванредно заседање Скупштине Црне Горе у 2022. години.

11:36

Посланици свих посланичких клубова су ушли у пленарну салу.

11:32

Анализу политичке ситуације у Црној Гори погледајте у емисији „Свет са Спутњиком“:

11:30

У зграду Скупштине Црне Горе још пристижу посланици, иако је седница заказана за 11 сати. Долазе и посланици ДПС-а.

11:23

Абазовић: Не очекујем ништа спектакуларно

Потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је да је релаксиран поводом данашње ванредне седнице Скупштине, на чијем дневном реду је иницијатива о његовом разрешењу.

„Од седнице ништа не очекујем спектакуларно, нека сви гласају како мисле да треба“, рекао је Абазовић новинарима у парламенту.

Казао је како очекује да на седници у петак буде изгласано неповерење актуелној Влади, поручивши да је циљ деблокада европског пута.

Абазовић је рекао да има више опција како треба да изгледа следећа влада, додавши да су решење и ванредни избори.

„Идеално је да имамо владу која ће имати подршку најмање 49 посланика, било којих 49 посланика који желе да земља иде напред. Мислим да таквих има 81“, рекао је он.

11:19

Мандић: Гласаћемо да се он смени

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић истакао је да не зна да ли ће потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић бити смењен данас.

Нагласио је да ће на данашњој седници та политичка фракција гласати да он буде смењен са те функције.

„Ми ћемо гласати да се смени. Велика је криза, конституисана је парламентарна већина која хоће да сруши владу. Ова влада није имала подршку од маја, али нико није покретао процедуру поверења владе… Реконструкција владе није дозвољена, док није експлодирало на релацији председника и потпредседника владе… Пале су тешке речи… Да ли ће он бити смењен, не зависи од нас, потребан је 41 посланик да гласа ‘за'“, казао је Мандић и објаснио да ДФ није желео да покрене ту иницијативу, већ је опрезним потезима желео да дође до договора.

11:03

Данашња прва ванредна седница Скупштине Црне Горе о опозиву потпредседника владе Дритана Абазовића на предлог премијера Здравка Кривокапића и избор његовог заменика, уколико буде кворума, трајаће три сата, саопштио је раније председник парламента Алекса Бечић.