Прочитај ми чланак

УЖИВО Опозиција тражи долазак међународних посматрача у Србију због крађе избора

0

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић и председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић говоре на панелу "Србија: демократија на раскршћу". Они се обраћају Европском парламенту испред коалиције "Србија против насиља", а поводом нерегуларних избора који су одржани у Србији 17. децембра.

Посланици Европског парламента ће у Стразбуру данас гласати о Резолуцији којом позивају на спровођење независне међународне истраге нерегуларности на децембарским парламентарним, покрајинским и локалним изборима у Србији, са посебним акцентом на београдске изборе.

Потпредседница ССП Мариника Тепић је говорећи о ситуацији у Србији, навела следећи пример:

„Вучић је пре неколико дана од шест до осам сати после подне био у директном преносу на свим телевизијама са националном фреквенцијом, представљајући план за Србију до 2027. Кампања у суботу је преношена на 48 канала истовремено у мрежи државног канала Телеком. Све је то део политичке кампање у Србији која не престаје откако је Вучић дошао на власт“, рекла је Тепић и додала:

„У Србији је могуће и да деца буду избачена из вртића ако њихови родитељи подржавају опозицију. Такође, регистрација бирача из Републике Српске и БиХ у Београду, где немају право да гласају на локалним изборима. Јасно смо документали све извештаје и домаћих и страних посматрача. Самим тим позивам вас да подржите захтев проевропске опозиције да се пошаље мисија која би истражила све те неправилности и да се издају препоруке које би и власт и опозиција морале да испуне. Затим и да се понове избори у Србији на свим нивоу“, рекла је Тепић и закључила да је њен штрајк глађу имао за циљ да узбуни међународну заједницу, како би им помогла да успоставе нормални изборни услови.

„Потребна нам је ваша помоћ да се утврди чињенично стање, да се успостави дијагноза, а затим и да се пропише терапија“.

На почетку свог обраћања, Радомир Лазовић је рекао да њихов циљ није да се казне грађани Србије.

„Ова Резолуција је велика подршка за наш труд у Србији да демаскирамо како изборну крађу, тако и право лице ауторитарног режима Александра Вучића. Грађани Србије су се успротивили овом ауторитарном режиму, на хиљаде је било на улицама, људи су бесни и тужни, заиста су узнемирени због крађе. Обратили смо се домаћим судовима, тужилаштву, полицији, нисмо добили одговоре. Наши правни тимови су од прог дана урадли све што је могуће у спским институцијама. Не желим да кријем, нама је драго због овога што се десило, јер оваквој Резолуцији смо се надали. Задовољни смо да ова Резолуција обухвата све на шта смо указивали“, рекао је Лазовић и додао да опозиција у Србији годинама упозорава на оно што се дешава.

„Хајде да станемо томе на пут пре него што буде прекасно да се Србија промени и да се врати на пут демократије. Због тога ми тражимо да буде упућена мисија ЕП, хитну независну истрагу угледних међународних експерата и да се та истрага бави опсегом који превазилази онај који је у извештају ОДИХР и ЕОБС. Драго ми је што смо овде, драго ми је што можемо да рачунамо на Европу и Европа може да рачуна на Србију“.

Лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић рекао је да је Србија тренутно у дубокој друштвеној и политичкој кризи.

„Прошлу годину обележила је највећа криза коју смо имали последњих година, изазвана неадекватном реакцијом државе на два масакра који су потресли Србију, у ОШ „Владислав Рибникар“ и селима код Младеновца. Пошто Влада није урадила ништа да те инциденте предупреди, нико није позван за одговорност, ми као опозиција тражили смо ванредне парламентарне и градске изборе како би се та криза решила. Наш захтев је био игнорисан, до случаја Бањска. Неколико дана касније Вучић је одлучио да ће бити избора. То је био једини потез који је могао да скрене пажњу с тих катастрофалних дешавања“, рекао је Грбовић и додао да знамо како су ти избори изгледали, те да је цео државни апарат био ангажован да изазове још већу кризу.

„Једним пажљиво осмишљеним и изведеним процесом, пресељењем бирача из једне у другу општину, као и омогућавањем да наи грађани у суседим земљама гласају у Београду, променама пребивалишта преко МУП и Министраства државне управе и локалне самоуправе“.

Европосланик Клемен Грошељ је рекао да има пуно нагађања да се ово тиче Србије.

„Овде се не ради о грађанима Србије, већ српским власима. И ја и многи Словенци имамо искуства с политичарима који мисле да је земља њихово власништво и да је њихова политичка судбина, судбина земље. Али сви ми који се бавимо поитиком знамо да ћемо једног дана престати тиме да се бавимо. Између та два момента радите у интересу народа који вам је дао поверење, зато су слободни избори стуб демократије, морамо да обезбедимо да грађани Србије имају прилику да гласају на слободним изборима“, рекао је Грошељ и додао да је оно што се десило на овим изборима неприхватљиво за земљу кандидата за ЕУ.

Тепић, Лазовић и Грбовић су се јуче обратили и члановима посланичких клубова социјалдемократа, зелених и либерала, који су иницирали процес усвајања резолуције.

У Стразбур, где ће разговарати са појединим посланицима ЕП, јуче су отпутовали и коопредседници странке Заједно, Небојша Зеленовић и Биљана Стојковић, и посланици Демократске странке, Ксенија Марковић и Небојша Новаковић.