Прочитај ми чланак

УЖАС: Лондон оснива антируски центар у Сарајеву – ево који су планови

0

Британски премијер Борис Џонсон саопштио је данас да ће та земља послати војне стручњаке у Босну и Херцеговину, како би се супротставили руском утицају и да „појачају мисију НАТО и унапреде стабилност и безбедност“ у земљи.

„Не можемо да дозволимо да Западни Балкан постане још једно игралиште за руског председника Владимира Путина и његовог погубног похода. Разгоревањем пламена сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успехе у последње три деценије у Босни и Херцеговини“, навео је британски премијер у изјави, преноси агенција Ројтерс.

Како је рекао Џонсон, Лондон из тог разлога појачава подршку Босни и Херцеговини и „одазива се позиву пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују“.

Шта подразумева план Лондона

На сајту британске владе објављени су детаљи плана Лондона за БиХ. Наводи се да ће Британија уложити 750.000 фунти за оснивање безбедносног центра при Универзитету у Сарајеву.

То ће, како је образложено, ојачати одбрану БиХ против сајбер напада. Додаје се и да ће Британија блиско сарађивати са медијима и институцијама БиХ како би их „опремила инструментима за идентификовање и ублажавање последица дезинформација“.

„Британија, на захтев штаба НАТО у Сарајеву, шаље и стручњака за борбу против дезинформација и цивилног саветника за стратешку одбрану који ће обучавати припаднике оружаних снага БиХ“, додаје се у објављеном плану британске владе.