Прочитај ми чланак

Узајамне оптужбе ДС и СНС за економску ситуацију

0

sns-ds(Танјуг)

На захтев данашњи Демократске странке за хитно заказивање седнице Скупштине Србије на којој би се расправљало о „алармантној економској ситуацији“ за коју је, по оцени демократа одговорна Влада Србије Српска напредна странка (СНС) одговара да Демократска странка (ДС) нема права да поставља питања о економској ситуацији у земљи, јер је, према оцени напредњака, управо владавина ДС довела до тешке ситуације.

ДС истиче и да је „данас потпуно огољена чињеница да ова Влада нема економски план и да није способна да решава свакодневне проблеме са којима се грађану суочавају“ подсетивши да је већ тражила заказивање седнице парламента о економској ситуацији у земљи.

Та странка наводи да „буџетски дефицит у априлу износи 26 милијарди динара, а да је од почетка године тај износ био 76 милијарди што представља чак 62 одсто од укупног планираног дефицита на годишњем нивоу“

ДС истиче и „да Влада Србије покушава да сопствену неспособност прикрије најавама измена пореских закона чиме ће локални буџети бити практично уништени“.

Демократе наводе и да су општине и градови у Србији, као и АП Војводине, „у прва четири месеца ове године остварили суфицит од 11 милијарди динара“, да су „локалне самоуправе и Војводина уштеделе 11 милијарди динара док је републички буџет у губитку од 76 милијарди динара“.

ДС наводи и да је „у марту забележен нови раст незапослености“ и да је број незапослених грађана „од почетка године порастао за 32000“.

Та странка наводи и да су стране директне инвестиције у прва два месеца износиле само 90 милиона евра „што је далеко испод најављеног плана да ће годишње инвестиције износити две милијарде евра“.

ДС у саопштењу подсећа премијера Ивицу Дачића да је његова Влада „још у октобру прошле године замрзла плате и пензије, које су због високе стопе инфлације данас реално ниже за 7 одсто него пре годину дана“.

СНС: Тешко се живи због ДС

Српска напредна странка (СНС) оцењује да Демократска странка (ДС) нема права да поставља питања о економској ситуацији у земљи, јер је, према оцени напредњака, управо владавина ДС довела до тешке ситуације.

Поводом захтева Демократске странке (ДС) да се одржи седница парламента о економској ситуацији, СНС је у саопштењу упитала ДС и лидера те странке Драгана Ђиласа „одакле им храбрости да се оглашавају по питању тешке економске ситуације, када је сваком грађанину Србије потпуно јасно да се и данас тешко живи управо због тога што су демократе опљачкале и тешко исцрпеле земљу и народ“.

Из СНС питају зашто данас, после привођења некадашњих челника „Галенике“ блиских врху Социјалистичке партије Србије, демократе не говоре ништа о политичком прогону.

„Истина је да политичког прогона у Србији нема, и да се власт према сваком односи према заслугама, односно да ће пред законом одговарати свако ко се бавио криминалним радњама, без обзира којој политичкој опцији припада“, додаје се у саопштењу.