Прочитај ми чланак

Уз фотељу и нови чин: Стефановић постао резервни поручник

0

Небојша Стефановић је 1. октобра 2020. ванредно унапређен у чин резервног поручника телекомуникација.

Одлука о ванредном унапређењу Небојше Стефановића објављена је у Службеном војном листу од 1. октобра, дакле много пре него што је јавност сазнала о томе да се Стефановић спрема да заузме фотељу министра одбране. Потписао ју је Александар Вулин, сада нови министар унутрашњих послова.

Једини министар одбране са чином резервног официра је био Душан Вујовић кад је наследио Братислава Гашића.

Vojni list; Foto: Printscreen

Критеријуми за избор кандидата за курс за резервне официре (КРО) Војске Србије прописани су одредбама Закона о војној, радној и материјалној обавези, Уредбе о начину и поступку добровољног служења војног рока са оружјем и Правилника о начину и условима за избор и о поступку избора регрута који ће се усавршавати за резервне официре.

Општи услови које кандидат за добровољно служење војног рока са оружјем и КРО у Војсци Србије треба да испуњава су: да је држављанин Републике Србије; да се не води кривични поступак односно да није правноснажно осуђиван за кривично дело за које се гони по службеној дужности; да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци; да је здравствено способан за војну службу и да није одслужио војни рок са оружјем. Посебни услови су: да има завршену високу школу одговарајуће струке од значаја за Војску Србије (основне академске студије или основне струковне студије); да испуњава услове прописане за регруте који се упућују у посебне јединице Војске Србије и да има позитивну безбедносну проверу, наводи се на сајту Министарства одбране.