Прочитај ми чланак

Уставни суд БиХ поништио резултате референдума у РС

0

На пленарној седници Уставни суд БиХ донео је одлуку о поништавању резултата референдума одржаног 25. септембра у Републици Српској, са образложењем да та одлука није у складу са Уставом БиХ. И пре заседања знало се каква ће бити одлука, сматра председник РС Милорад Додик.

ustavni sud Bih

Суд је, наиме, усвојио захтев члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и других „за решавање уставноправног спора са ентитетом Република Српска“ у вези са Одлуком о расписивању републичког референдума од 15. јула, саопштено је из Суда.

Како се наводи, та одлука је донета зато што је референдум спроведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мери од 17. септембра.

Суд је утврдио да наведена одлука није у сагласности са Уставом БиХ зато што је њом утврђено референдумско питање о којем већ постоји коначна и обавезујућа одлука Уставног суда, коју су дужни да поштују сви органи и институције јавне власти, наводи се у саопштењу, преноси РТРС.

Поводом ове одлуке Уставног суда, огласио се председник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да се и пре заседања Суда знало каква ће одлука бити.

„Ништа друго од овакве срамне одлуке Уставног суда у коме седе високи функционери СДА и нисмо могли да очекујемо“, саопштио је Додик, уз оцену да је то директан удар на демократско право једног народа.

Грађани Српске изјаснили су се на референдуму да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у Републици Српској.