Прочитај ми чланак

Усташа из Чипуљића ускоро дочекује Шолца у Београду – да испуни и друго обећање!?

0

Након што је испунио обећање, дато немачком канцелару Олафу Шолцу, да ће утицати на Србе из БиХ да се састану са Кристијаном Шмитом, председник Србије Александар Вучић ускоро ће се суочити и са другом обавезом коју Немци очекују да испуни. Први човек немачке владе током јуна боравиће у Београду како би би га Вучић информисао о томе да ли ће и кад Србија увести санкције Русији.

Током посете Берлину, поред приче о усклађивању српске спољне политике са Европском унијом, тема разговора српског председника и немачког канцелара била је и ситуација у Босни и Херцеговини.

Вучић је Шолцу поручио да ће покушати да утиче на представнике Срба у БиХ да се састану са високим представником међународне заједнице Кристијаном Шмитом, ког српски представници не признају због тога што није изабран у Савету УН.

“Очекује се да Вучић у наредном периоду замоли политичаре из БиХ, који су му блиски, да се сретну са Кристијаном Шмитом. На тај начин он ће послати сигнал Берлину да је спреман да промени ситуацију”, рекао је извор након састанка.

Убрзо је уследила и реализација обећања – на иницијативу председника Србије, градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић, састао се са Кристијаном Шмитом и тиме прекинуо бојкот који је трајао од доласка немачког дипломате у БиХ.

Сада следи реализација другог обећања

Немачки канцелар, Олаф Шолц, требало би да посети Србију и суседство 10. јуна, а међу главним темама биће однос Србије према руској операцији у Украјини, позиција тзв. Косова у Савету Европе и Отворени Балкан.

Како је речено из дипломатских извора, Шолц ће на састанку са председником Србије још једном поновити став Немачке о томе да државе кандидати за чланство у Европску унију не могу да стоје по страни и да морају да се ускладе са спољном политиком те заједнице.

Током боравка у Давосу, Вучић је поручио да Србија није увела санкције Русији – “за сад”.

„Шта ће бити у будућности, ја не знам шта живот доноси и како ће све да изгледа. Ја нисам од оних који се заклиње па не испуни нешто, ја више волим да се не заклињем, а да урадим нешто. Увек је тај приступ био много бољи и увек сам том приступу много више веровао него онима који се куну у све на свету, трећи дан знам да ће да ураде другачије“, рекао је Вучић.