Прочитај ми чланак

Управни суд поништио решење Владе о Зиђину

0

Управни суд је усвојио тужбу Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) и поништио решење Владе Србије, којим се кинеској компанији Зиђин дозвољава раздвајање пројекта експлоатације од одлагања јаловине у Кривељу код Бора, саопштио је РЕРИ.

Како се наводи у саопштењу, лежиште „Церово“ се налази у рудном пољу Мали Кривељ – Церово, 15 километара северозападно од Бора и обухвата неколико рудних тела.

„Када је завршена експлоатација рудног тела Цементација 1, Зиђин је планирао да се откопни простор користи за одлагање раскривке настале приликом следеће фазе, односно експлоатације рудног тела Цементација 2. Раскривку чине земља и камен које је неопходно уклонити да би се дошло до руде“, наводе из РЕРИ-ја.

Међутим, када је Зиђин поднео захтев за одређивање обима и садржаја студије о процени утицаја на животну средину он је то учинио само за одлагање раскривке у откопни простор бившег површинског копа Цементација 1, у потпуности игноришући чињеницу да се одлагање раскривке не може посматрати одвојено од процеса у којем је исти настао.

„Експлоатација рудног тела „Церово – Цементација 2“ је потпуно нови пројекат који треба да обухвати пројекат отварања површинског копа, одлагања раскривке, експлоатацију руде, млевење и хидротранспорт руде до флотације у Великом Кривељу, управљање водама и одлагање јаловине”, истиче у саопштењу Топлица Марјановић, инжењер заштите животне средине који је готово 40 година радио на у Рударско-топионичарском басену Бор.

Додаје и да се “на овај начин пројекат вештачки дели и избегава израда студије о процени утицаја на животну средину која ће адекватно проценити утицај отварања и експлоатације новог површинског копа, а који неминовно уништава пољопривредно земљиште и шуме, утиче на загађење ваздуха, површинских и подземних вода, али и доводи до расељавања становника Малог Кривеља, нарушава њихов квалитет живота и здравље.“

РЕРИ је, како наводе у саопштењу, током поступка више пута указивао да је неопходно да се обухвати цео пројекат, а не само одлагање раскривке имајући у виду да је оно само део пројекта отварања новог рудника. Уколико се студијом не обухвати цео пројекат отварања површинског копа Цементација 2, није могуће утврдити стварне утицаје пројекта на животну средину, нити прописати мере за њихово отклањање, пише у саопштењу.

„Оно што је нарочито забрињавајуће јесте чињеница да је Министарство заштите животне средине донело одлуку којом се одређује обим и садржај студије без да је претходно прибавила релевантне услове и мере заштите животне средине. Министарство и Влада у овом случају поступили су по устаљеној пракси којом омогућавају компанији Зијин да незаконито раздваја пројекте и на тај начин избегава процену утицаја на животну средину”, каже Мирко Поповић, програмски директор РЕРИ-ја.

”Инвеститор овај пројекат већ увелико спроводи. Неминовно ћемо доћи у ситуацију да су одређени пројекти реализовани, а да накнадно добијемо одлуке судова да су дозволе незаконите. Како ће се такве одлуке извршавати?”.